其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
學design再睇下有冇freelance接。有portfolio就有機會
水電工已經係一技之長啦 你玩野咩
仲有,你咩都唔識去搞電 真係好危險唔係有心就得
無人叫你無牌做水電工,講緊無一投就去學做水電工考牌,駛唔駛講咁白?
同意樓主,英國經濟暫時幾差下。揾工真係好難。
英國係想香港人幫手。
買樓,移民租樓,讀書學費支持經濟。

利申:係英國想轉工 轉唔撚到
咁又唔係喎
我好幾個朋友澳洲working holiday 都做白工
3-4年前個陣做超市都收白工價錢
呢加唔知
個個帶20-30萬港幣返香港
唔一定做黑工既
睇你點搵啦
咁當然有黑工既
其實個陣考都係好漫長時候
預左過到去由零由低開始, 同埋要有一定金錢支撐起初的生活
如果一年之內都搵唔返本行/待遇太差加上又得1個人去,你地會唔會留埋剩底5年,我覺得最大問題唔係搵工咁簡單,而係二字尾三字頭果班人,你有定心理準備唔會搵得返香港個待遇,返到香港最多都係搵返走之前果個價,變相係你要放棄自己前途,加上5+1最後係咪你肯留就一定拎到bc唔會改政策先?
你講出左我的concern
我覺得好睇年尾細節係點,暫時我傾向去英國,至少有一個機會,同埋後生開闊眼界好重要,但我最大着眼點唔係搵唔搵到工,而係6年如果真係換到bc先值得,如果呢樣野唔係must,咁真係要諗下花6年時間好唔好?
但唔係被人發現會沒收你户口入面d錢?
我意思唔係5+1 visa你有無得留6年,而係6年之後佢係唔係無條件比你拎BC?如果依樣野唔係must,咁6年就唔值
你講緊去到美國先學定點?
香港學得黎,中共都關左閘唔俾你走啦
英國暫時只講5+1, 但又無講清楚最後果一年要乎合咩條件, 而5+1個政策會唔會到2025/2026就變?
我覺得5+1一半係道義,一半係為利益,到英國經濟好返咁上下應該會落閘,要試真係好趁幾年之內試
有BNO冇打算去英國
已經同老公講好
我地兩個都有
我同佢都會立遺囑
我只帶五十萬過去
留底所有資產俾佢/係香港
生活到就繼續然後等佢過來
生活唔到就返香港
去之前同內政部確認已婚人士容唔容許咁做
唔容許就繼續係香港
我睇左個計劃
佢想收有勇氣、願意去作改變的人,而且願意用行動表態
呢種人我地香港通常稱為黃絲
所以我咪話要睇年尾細節係點,樓上有d已經準備依幾個月去,我唔會話飲頭啖湯無jetso, 但你地有無研究過英國d情況?有細路果班我問你地如果好既政府開既學校你個細路入唔到,你有無能力供佢去私校?因為呢個visa係要成家人去,你個細路如果無廢既,加上你同老婆又搵唔到好既工,你將唔繼續留底?
當你單身,有牌果d英國認唔認受?就算認受當地一般人又係唔係考依個試?

以上問題我就唔多見有人討論
講到底 都係錢既問題
其實係,呢個計劃只係廉價移民
但絕對唔係窮人移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞