其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
錯了,我同事有BC,問佢走唔走,佢話唔識講英文有BC都跟本就無諗過去英國

supposed 有家底受既教育會好啲架嘛,可能已經沒落咗
澳洲係山卡啦讀就可以移
咩科先?我就讀fin 所以係倫敦都幾易搵到工,不過身邊所有人基本上都有master 所以都算係入場門檻

好處咪學多d野同埋可以當踏腳石熟習下呢邊生活先再決定留唔留
不過依家好似2021 後master 放寬左工作限制,所以應該會易少少搵工
宜家起有幾多儲幾多,儲到target數估然好,儲唔到要衝去英國都叫有啲錢。但如果衝果時10萬都無可能去都去唔到,因為前期資金都清你袋

有冇得問屋企人借
唔係呀,你話果位巴有家底嘛。我意思係未必,然後用我同事做例子
有另一伴一齊去可以分擔下$$, 但單身去所有野自己孭😣😣
都可以咁講 依家兩個一齊儲 只怕開支方面計漏數
5年保險費
£624x5=3120 大約 = $32000
可申請 2.5年 即30個月簽證
保險費 俾住一半,但去到果邊要儲錢

第6年 申請長期居留
好似要 £3000 大約 = $30000

去之前 指定診所 照肺
唔知幾多 當住 $2000

準備最少 6個月生活費
(當 £800 租屋 + 800 生活)
£1600x6 =9600 大約 = $96000

依加計 即是要準備 $16萬

以上睇youtube資訊 有錯請更正

錢都係其次 果邊天氣 冬天好凍 常落雨
要準備好 身體要健康

仲有好多 生活細節 要自己諗

但後生唔怕 衝牙
Brewing Apprenticeship 睇下

British 咁鍾意飲啤酒好難唔請工人
巴打都有係呢方面發展?
唔係apprenticeship大把工種

只係睇你接唔接受到月開頭幾年真係夠維持自己生活用既人工

但畢業後就要睇個老闆會唔會用番巿價請番你
同埋apprenticeship制度只俾英國有工作權利既人先apply到 個堆其他工作Visa 根本唔會有資格申請因為apprenticeship 僱主會係政府度得到補貼請番本地勞工
呃...巴打稍安無躁
我諗呢個post主要係接近三十,三十幾歲巴絲圍爐
因為bno holder預你係23歲以上
你未讀完書concern既野,同中年人真係兩回事
將自己代入去佢地個處境未必合適
未renew 本BNO唔知有冇影響
真係唔知完全
多謝巴打你

巴打玩左佢個apprenticeship program?
無 搵工見到啫
好想去
照咗 係金鐘海富,卓乜,800 啱啱好似加到900
400住屋好似難啲,師兄去邊區
讀書既人同中年人concern既野唔同

咁所以我一開始同淨係留左 一句 未讀完書走唔到

個位人兄就彈出黎話我唔肯犧牲唔quit
所以我就講返哂成個情況,係咪quit左就代替解決一切,仲下星期即刻可以起行?

我幾時代入佢地處境?反而好似係佢地用自己處境去諗人地唔敢跳出comfort zone

搞清楚係邊個問題
用返之前回覆,如果我未讀完書,係講緊讀中學,係咪又叫唔肯犧牲?

就等如依家走去同新疆人講抵啦,之前唔肯犧牲唔肯捱,就算當時揹個背囊行路有幾遠行幾遠,走到咪無事囉

lee個唔係個post比幾多歲圍爐既問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞