其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
真係去到英國,我唔介意同依度既巴絲相認
你講既所有野都可以係放完產假之後先辭職
BNO VISA仔女已經可以讀公立
同T2一樣的
NHS ,visa,機票,屋租,半年生活費
3744+1300+500+(房租要睇自己,但平極一次過都應該要交兩三萬以上)
半年生活費係英國要求證明你有財力生活半年
但暫時唔知實數幾多,穩陣啲就預英國人中位數收入乘6,就大概12萬

如果搏一鋪有機會你有6萬可能就夠,6萬應該係最少,最好帶多過呢個數

總數5544英鎊+屋租+半年生活費
用最低嘅金額去估計應該around 15萬港幣以上
如果保守啲最好有20萬以上
佢唔一定入到公立架嘛
私校有分咩護照咩價錢既咩。。。
NHS可以淨係俾2年半先 又慳一截
屋租其實淨租房既話好少要一次俾半年
可以租間房暫時住 有工開之後先搬好少少
咁就解決左一次要交半年租既問題
更何況你預俾屋租果筆錢 係可以同你半年生活費重覆
佢只會睇BANK STATEMENT有無果舊錢
吓私校都有得交bc價咁jetso架咩
要揀學校既話的確唔一定入到
有D區WAITING長到畢業都未WAIT到
但唔揀擇既話都OK既
最多搬屋再轉校 如果真係好想讀好學校
私校應該無分bc唔bc 大家都係咁貴。。。
識既人自己識分開計架啦

如果連少少野都計唔到
跟返上面預鬆D好過啦
過往表現不代表將來之表現
所以樓上果d咪水咁多人話一家大細過黎個細路讀公立學校唔洗點駛錢,根本樣樣都要錢
晒氣啦, 知5年後咩事就一早發左達
如果有另一半一齊去就最理想
而家倫敦租都跌緊
1200鎊都已經可以租到ZONE2成個單位 四五百呎
生活空間一定舒服過一條友600鎊租房
一家大細要諗囉
起碼有頭兩年申請費
生活費真係唔洗預到你地講咁多
當然要預自己去搵野做
咁肯讀差少少既學校
的確係唔洗點錢既
拎到BC仲有奶粉錢
ILR唔知有無 唔肯定
計數可以咁計 預鬆D
不過可惜真係無打算住大城市
話明私校 邊有分係咪bc.......
果d回流好多都係攞咗passport再返黎
無打算攞福利
不過ILR就攞得福利
如果唔夠錢讀大學
ILR之後有得grant loan
同埋點會入唔到公立
點都一定有書你讀(中小學)
我同我老婆都係做倫敦先有既工
如果唔係我都想搬遠D
雖然其實LONDON住遠少少都已經好寧靜
Check過淨租房我果區暫時見過最少都20week
就好似你諗下香港租劏房其實around都要你租半年
除非你租airb&b 但價錢都頗貴
而且你會發覺係當地冇穩定住屋好多嘢都幾難搞

不過如果經濟咁緊要小心啲半年內搵唔到錢你就要番香港

而且租半年屋同租一年屋價錢差好遠
我果到一次過租一年同半年半年咁租
大概一week相差30鎊

Nhs睇你點睇,我驚加價所以一次過交
好似今年nhs仲係400幾鎊
10月起就加到600幾

如果用師兄個計法我諗大概預1872
+(眼見過最平大嘅110鎊劏房,廚廁共用)租3個月12week =1320

Visa 1300
機票500
大概5000鎊
再半年生活費大嘅帶11萬hkd
呢筆數係半年內搵唔到嘢做就要番香港

不過要記得呢筆數你淨係租咗3個月屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞