其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
apply working holiday visa, 然後係個邊搵工,搵份肯同你搞working visa既工留低。
搵唔到就無計。
冇準備下 鳩fingfing過去 咩都唔知 好難搵到工
以上咪有BNO,老豆老母好愛國冇幫你整?
97後無bno,老豆藍嘅仲可以去邊...
第一類係窮既後生仔(Freshgrad,做基層工種),基本上一無所有,香港又買唔到樓,要走隨時都得,反正無野要犧牲,不如出去博一博。

本人既情況就有啲似第一類喇
漏左一類:2x中到3x中,人工未到好低,但正處於事業發展期,父母又準備到退休年紀,唔係中產階層,但又唔至於窮
我正正係你講果d, 人工4萬左右叫中產又好似未夠又無樓,話自己夾心階層又好似好過好多人,睇收入中位數又真係叫中產
樓主可唔可以分享下過到去嘅安排?
呢類多數上咗車無耐供緊樓,事業有得再上。
你呢個人工買樓係時間問題,唔係能力問題,你有另一半,一齊努力係一定會買到上車盤,咁單身就難了。
但講機會大唔大嘛,係大陸讀出黎啲人你估會同你講自由民主咩日後香港就係咁架啦
老實講買樓我會買英國
首先要諗放低家人朋友
有女朋友/老婆既要佢都肯放低一切跟你走/ 你放低佢
然後要融入鬼佬生活 野食 住屋交通 識新朋友
之後諗搵工 同同事夾唔夾得來
唔計錢銀上問題都有好多uncertainty

如果唔係好大support 真係好想過去 考慮上面因素 香港就算一國一制拆關口 都唔會大量移民
身邊聽嘅就多,堅走未有⋯

不過可能個個都申請/安排緊都未頂
我係依類人呀, 廿中,單身,無買樓買車,父母仲有2至7年退休,有一層樓,唔係中層,有bno, 但父母唔識同我一齊諗將來
第一類就是鳩但啦
英文如何 OK既就聽日買張機票過去
最好有翻十萬八萬係手
我都係呢類 老豆老母叫有舊錢
係果邊買左樓 諗住同條女做多年叫有生活費頂下一年半載
點解預賣唔番?
承接力低
好覺得agent水緊人買樓,邊有咁多人租

唔好再話過英國搵唔到咁高人工點點點
人哋講到明係lifeboat, 而家香港人係新疆人咁比支那滅緊族
而家係走難,唔係移民
好多人仲未走得出自己個comfort zone係事實
我有個friend 佢有歐盟護照都唔走
話喺香港搵夠錢退休先走去歐洲 (但只係做份19政府工)
佢事實上唔係唔知香港個前景會有幾衰 但係佢就係唔敢行出第一步
同埋大多數人會低估宜家香港既狀態 覺得仲未算係最差 仲可以等一等 黎得切走人
同你差唔多不過我90頭
父母意向係點?留香港退休定未諗?
我兩老唔肯去英國又唔肯賣樓住
覺得要真係退休決定走先賣樓
到時又另一個世界啦吊
走呀,但資產未安排好晒,搞好即走。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞