其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
呢樣真. 岩岩武肺又爆過. 經濟完全望唔到幾時好轉
好現實講句

我會考慮埋BJ個脫歐計劃對北愛同 蘇格蘭既變化先囉

利申:傾向CANZUK而揀脫歐 兼 能夠用CANZUK塞住 北愛同 蘇格蘭班人把口
租定屋 唔出街食野其實洗得唔多
啲物價對比香港好低
尚可
最好自己有啲家居維修技能
基本上呢到一講到叫人嚟維修一鋪可以幫你洗哂你慳嘅錢
我前日去配鎖匙兩條200$
啱啱搵到份London嘅工 應該二月至五月起行
好多因素要考慮
武肺影響經濟差
英文去唔到英國人水平
開放bno實好多香港人去到時競爭大
積蓄夠唔夠
同埋最唔捨得係要同阿爸阿媽分開
邊行
工程 做電
渣bno 想去uk ,但女朋友得特衰
都唔知點好 ,猜諗過叫佢apply working holiday visa 同我一齊去左先 之後睇下可以點樣留得底
結婚咪得囉
要2年ma 同居同結婚最小都要2年
Evidence of your relationship
You’ll need to show evidence of your dependant’s relationship to you.

If they’re your spouse or civil partner
You must show a marriage or civil partnership certificate.

If they’re your unmarried partner
You’ll usually need to show that you’ve been living together in a relationship similar to a marriage or civil partnership for at least 2 years.

結婚只要show 張結婚證明書

未結緍先要show 兩年同居既證明 例如同屋住址證明、水電煤政府稅單差餉個堆

不過見工過程個老闆話expect歐洲會多咗BS嘅Job. 特別data centre. 而佢哋London係比較難搵相關經驗嘅人
自己其實幾年嚟都間唔中有睇下嗰面嘅job opportunities. 都發現呢兩年除咗power transmission之外 BS嘅工係多咗好多
準備下年過去讀bs master
Building services
可以先入黎英國移民經濟圈 tg
https://t.me/hkukeconomiccircle
會有人解答到你既問題
其實搵個2,3線城市仔,用百零萬鬆D就已經買到間屋仔啦
除左本身係專業人士想繼續發展事業, 點解好似個個都要住返大城市同繼續返朝9晚6供樓做奴隸
點解唔試諗下去第二個國家過一個完全唔同既人生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞