其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
直屬唔包上面
根本冇乜可能喺英國搵到工
所以講到尾

走 係因為 留 唔係為錢咁簡單
我諗係香港讀國際學校都唔得,一定要細細個就送出國。大陸啲富二代官二代讀大陸國際學校之後送出國咪又係讀屎片咁
有無話一年一定要住英國幾日?

唔係去做蝗蟲
不過係好鐘意旅行
想去紐西蘭多啲,政治環境唔錯、教育好(下一代)、空氣好、經濟唔差,而且比歐美近香港,即使唔回流,得閒翻黎行兩轉都好。
係咪屎片係睇人ge姐。
係香港讀國際學校之後都跟手出國或者local medic law gbus之類架啦。
香港班有錢人玩咗咁多年都係咁玩。
廣州北京上海係殖民主
香港係殖民地

日治時期香港亂啲定東京亂啲?

雖然我都唔認同話喺香港就會入集中營 但係你呢個比較真係不敢苟同
加拿大開乜門?
中国打台灣,人係英國可以有咩事
以前唔同依家
以前好多野都未有,所以你想做乜都好似有機會; 但依家好多都已經發展好哂,變相機會少得可憐..

但加油,點都支持有機會既走咗先
窮人留係香港自由唔係冇代價
我既屎片意思唔係學識就識,係講權利義務都唔識。同埋講佢地唔識做人,唔係講人睇人眉頭眼額,而係話點做一個可以頂天立地有公義既人。

教育講緊對人既人個內在品行既要求
走唔走都分好多情況。
第一類係窮既後生仔(Freshgrad,做基層工種),基本上一無所有,香港又買唔到樓,要走隨時都得,反正無野要犧牲,不如出去博一博。
第二類係接近退休人士,一早上岸,走係睇下自己喜歡係邊度居住,去到唔洗考慮搵食,有就做,無唔做都得。
第三類中產人士,係香港有樓有穩定高人工但又未到財務自由可以唔洗工作,分分鐘仲有小朋友,呢班係最頭痛同犧牲最大,even專業人士,佢都好難放棄香港份工。例如一個公司中高層,月入7-10萬,佢走咗係個邊可以搵咩工?你要有定心理準備係做基層工作,辛苦搵錢少,未到非走不可既情況,佢地真係唔會離開香港,最多係提前部署,例如買定樓,早d送小朋友出國讀書,自己係香港搵錢,如果香港變到連錢都無得搵既時候,咁就唔需要考慮了,只有走,因為已經無得選擇。
第四類有錢人,無野要考慮。
遼寧號打到英國啊???
咁多數連登既人都係年輕人為主,好多讀緊中學大學,佢地係無乜需要考慮。
30-45呢個range既人就知道自己有咩要考慮。
啱啱grad,返工儲錢都要時間啦當我月儲一皮,幾時夠
咁呢個問題係邊度讀都有。
唔認為係香港讀國際學校就一定有呢個問題,係外國讀就一定無。
反而最大影響係家庭教育,你老豆老母係咩人,點教小朋友,灌輸咩價值觀比佢,影響仲大。
問題係如果屋企無錢,97畢業做得一年嘢,唔夠2yr exp無working visa,又無graduate visa,又未儲夠生活費,要點拆?

老豆老母想我同佢地一齊走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞