其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
走就一定走!但帶住老婆同個b都要plan架ching,起碼等埋10月/1月出詳細資料,希望下年年尾前起到行!
有冇福利比手足
巴打你講中咗個 points 喇
如果想搵錢就留喺香港囉
如果唔介意工資 slightly 低少少, 交多啲稅, 但生活在自由民主既文明社會, 就去英國囉
但係小弟最擔心就係小朋友留在香港會被洗腦教育接受黨既思想, 長大後變成小粉紅
下年去英國讀master
本身香港ugc非三大文科grad
唔知讀乜科先有用
好想留喺嗰邊
我唔介意做裝修或者水電㗎
要養化骨龍,真係要睇定d先得。老婆肯同我捱但係的我唔想細路一齊捱
老豆有BNO
但佢深藍話點都唔會走
應該冇得走了
本身中產套玩法係香港搵錢搵到退休年齡
係香港搵錢個陣送d仔女出去外國讀書
然後靠d仔女幫佢地移民或者退休後自己搞
而家3x-4x呢班人就好掙扎
成套玩法唔同哂
而5x以上根本nothing to lose
好多唔走係因為大中華膠
我地帶住資產走,亦係對付中共其中一個辦法

所以英國唔比太空人係合理,其實二字尾果班都會考慮事業黃金期好無放棄,老實講如果我過到去完全搵唔返個價同career path,我都好掙扎
去過英國讀書發覺住香港真係正好多
英國除左間屋大d冇乜好
個BNO轉BC又要燒銀紙又冇福利
但留係香港又要對撚住呢個政府
都唔知點好
如果唔計搵工做, 淨係考慮生活: 衣, 食, 住, 行
食嘢就英國冇香港咁多姿多采囉
其他衣, 住, 行, 香港人應該都適應到
同埋無咁多娛樂囉
有巴打開 post 在英國開港式餐廳, 賣港式小食, 飲品
我諗不如開 karaoke
但係唔肯定 BNO 5+1 visa 俾唔俾人做生意
依家開放bno平權係想幫助有需要既香港人走
你既然都覺得可以留多10年
其實仲有幾有需要走
睇到你既資產又唔係無能力走 10年後搵夠就去享受人地既福利 自由
老實講開放比香港人唔係義務
人地都會想你去推動經濟同發展啦
定你覺得10年後去買下樓就已經推動到
會好有貢獻,咁其實同d蝗有乜分別
10年洗唔洗等你搵夠賺夠
先唔再比bno平權呀
依家講走難呀去退休...真係得啖笑
我認同你話香港未去到話好迫切要走
但依家既機會係逃生門
搵20萬既你又有樓緊係覺得無乜野
就算有乜事都可以套現層樓就移民到
但錯過左今次,下次就要自己比錢買入場券
唔係話諗過去生活咁簡單
點會唔比
有得走好走
唔走既 一係藍到戇鳩 一係走唔到
我係後者 準備同班藍同支那人一齊死

Details仲未出,又好難咁快飛過去坐食山崩

有資產頂住一排既人先可以提早走過去
應該可以
有人做生意開job畀香港人對佢哋來講更加有利
不過karaoke應該肺炎完全消失之前都好難做
寵物移民你自己搞?
個 policy statement 淨係話可以 work 同埋 study 炸喎
冇話到可以 start a business 喎
好多人仲係睇住果舊係香港搵到既錢
覺得出到去搵唔返一樣既生活
其實香港繼續差落去一樣保障唔到自己既生活
好似大陸咁, 隨時抄家都得
而家又話拎錢過黎做生意前排仲吹緊有幾皮野過到去肯做就唔會餓死嫁喎
老實講⋯後生仔傻頭傻腦無計劃咁出國
好大機會後悔同回流
到時兩頭唔到岸就係一殼眼淚
唔好衝動!
唔好話讀緊asso/u個d
唔通我讀緊中學走唔到又係我唔肯犧牲?

然後就有人話咁咪trans過去讀囉
下,那有錢? 依家有能力trans過去既,一早就過左去升學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞