其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
其實佢地散工唔似我地香港咁旺盛,乜柒行業都有散工咁濟
你考呢幾樣嘢想問你帶幾多萬過去燒?
當初點解會一
價值觀唔同
如果老婆真係打理家頭細務既其實okay
比個安心的家你又可以照顧老人家
其實呢位巴打好清醒
5年visa錢已經3萬幾
機票平平地5千
你租屋我當你share house廚房廁所共用,起碼都要百幾磅一week,呢啲屋已經算彈性啲咁租around 都要一次性交20-24 week
都around 要2萬尾到3萬
帶十萬過去燒嘅巴打如果有能力即刻搵到嘢做就唔係問題
如果唔係我覺得唔好鼓勵果啲身上得十萬唔夠嘅人過去

利申:支持大家走
但我唔想大家白白燒完錢又走番嚟香港由頭草過錢
最好有信心有能力一次過走唔洗番轉頭
賣賣層樓就走
係英國一日出街食兩餐都唔少嘢喎
你老婆嫁到你幾幸福
想去但無錢
小弟30頭,有1個5歲細路,另一個今年12月出世。如果lotr可以交IHS錢合法係英國生仔既話,會即時起行。

最令我地覺得非走不可係為左下一代,首先留係香港要受洗腦教育,仲要學習壓力大到每年都有學生自殺,英國真係無咩因為壓力而自殺既case。

5歲果個讀緊九龍塘名校,興趣班/學費加加埋埋萬幾蚊一個月,如果香港升讀黎緊會愈黎愈貴,對比英國happy school唔洗讀咩興趣班,自己親戚(幾個表哥/姊)都係讀state school入到英國既大學,咁計無論係咪政治因素都係選擇過英國。

宜家plan老婆坐完月,1月如果申請到visa就過去一轉,租好屋報左學校就番黎,番黎之後遞信,寄家當,同親戚朋友道別,之後如果唔係有白事或者光復到香港既話,未必會再番黎。

PS:宜家最怕呢幾個月加速得太快,2021已經走唔到
咁要認真傾好了,去啦絲打
Fresh grad it狗表示好想走
但係零工作經驗都唔知有冇公司請
仲要儲蓄得讀大學做part time嗰少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞