其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
機票呢,屋租呢,去到你真係實際出發5萬蚊真係保證你留定5000買回程機票
又有人問

英國海外屬地全部係自己管出入境權,你捱到有bc應該就去得,bno visa 就應該全部海外屬地都唔適用
我知,比喻姐
捱到bc都唔得
脫歐前都係因為大家都係歐盟先得
講真上airbnb 租一個月都係3000-4000左右
去到即刻搵工啦
搵到工就可以長租
無錢乜都做得啦
你放心,好快香港都係咁

而家已經係藍絲欺壓緊黃絲啦,近既入境署果單,遠既国泰,一知道係黃即刻無得昇+打壓

你覺得第時唔會更嚴重?
我正正就係帶晒一家四口準備去英國既一員,對我地黎講,非走不可既原因,係認為香港會新疆化。

去到英國可能會低收入左/仔女比人蝦etc,都唔夠入教育營,無得見仔女/仔女被配種恐怖。

好似之前有巴打咁講,香港作為全世界物價最貴既城市,都有好多巴基斯坦人逃亡果黎,而且都生存到,咁香港人又怕咩去外地闖呢
師兄講真搵多啲資料同準備唔好呃鳩呢到啲巴打勇字行頭
除非你係唔去會有即時危險
睇過好似係一萬鎊或相等既外幣
我google過就見到bc有居留權,原來係base on 歐盟,長知識鳥
你想表達啲咩?
你search下Manchester/Liverpool/brimingham都有3000-4000左右既一個月既房
以而家資料睇唔得囉
唔之以後會點

但相反係得既
因為外屬地既人都可以登記BC
你想我講得保守啲既
如果得五萬又要去既人麼煩
你地去到就要積極搵工
不過得五萬又要去既人應該都決心大啦
大家計劃都有唔同嘅
祝咁多位都可以順利係英國落地生根
4000蚊以下,London / Manchester 都可以搵到monthly stay喎,我search 啲偏偏地方會再平啲。

不過我用1月成個月去search ,唔知啲landlord 會唔會反口,臨去到cancel 個booking 就真既

大部份人啦
2002年個陣有得登記
講明的 癈事又有人話我亂講
我又覺得一般嚟計應該唔會嘅,佢地依加生意都差
即係我無呃鳩人
當然大家要平衡自己風險
真心你去搵工廠
唔係一句英文都唔識既一定有得你做
有決心好頂唔順香港既可以咁諗
但當然你一家大細又唔同囉
你可以message左個屋主先
佢comfrim你先book lor
話我呃鳩人真心嬲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞