其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
預埋30個月nhs同visa錢,都就嚟一月份可以申請bno visa
喺香港main con做BS 又冇乜經驗 搵極都冇乜回音
巴打搵到consultant工?
留名準備去英國
無人答到啦..親身過去試先知..
幾百年前西班牙葡萄牙班航海家都唔係包穩賺先出發去新世界
而定英國好多超市都用自助機
想搵份收銀工都唔容易
https://www.youtube.com/watch?v=pPnXvB1MWlI

超市真係超平,去到一定自己煮,不過好似唔健康
人地住係城市仔只係因為人地係果到生活長大,同人地窮唔窮係無咩直接關係
間屋平係因為塊地賣得平,唔好覺得香港一間垃圾劏房都賣幾百萬就覺得自己高人一等
有仔女果d唔係咁易走
過到去咬積蓄咬到幾耐
宜家係公司攪緊transfer, 原pose搬去UK office
因為成team人係英國,我主力做apac所以係香港做。 但宜家長期work from home證明左base香港唔係必需,有機會轉到去英國做。
早幾年重要買樓,今年又生埋小朋友,真係每一步都要計劃先敢郁
會唔會減你人工?
因為香港個staffing cost同英國應該爭好遠
同埋俾出黎個package應該都唔同,例如英國應該加番多啲假俾你?
有得去澳洲真係澳洲好過,人工夠晒高又多藍領工咩經驗都唔洗就做得
唔駛抄得起。香港係有一班人 係英國買樓,合法改到湯房咁(但唔同香港個種)
個d 咩 香港英國業主會 就係開班教人咁做。乜野10%回報
係咪真係有10%先
嗰邊又要交多d稅
不過London嗰邊個樓市本身都癲又多人想住
湯房可能真係有market
垃圾香港人性格,過去英國炒樓劏房租比人
只係好多人都想睇下呢兩三年內咁多大事後
中國仲撐唔撐到先
可能真係開波後香港有大轉變
所以凡係多香港人聚居嘅地方都唔去
除非為搵錢
但最終買樓落腳都揀小啲香港人嘅地方
我同英國同事傾過, 睇番年資同seniority 佢話應該唔會減
但唔減都好, 交完稅都等於減左人工架啦
所以我計劃有幾個budget去計算一家三口點樣生活
其實都係慳住洗先啱啱好, 香港重有D洗費要每月俾, 唔CUT得
其實係有可能。因為英國樓有樣野叫可以還息only.
佢地將d 未改過既屋,合法入紙rebuild, 例如地庫整一間房,或者屋頂又整一間房。唔搞依兩個,都可以將正常三房變四房。
當然,機會有限,因為要係house 先做到。Apartment 即係香港個d 就唔可以啦。至於係咪真係有人租就唔清楚啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞