其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
照做WH D工囉
不過都係果句, 下年環境唔同上年, 下年去WH 都唔知有無野做
其實wh同移民既心態根本唔會一樣,前者係留1,2年, 但後者你要6年,我覺得依度d人諗個6年諗得太簡單,其實好應該要權衡輕重諗完又諗先去囉
其實當地本身根本冇乜好似澳洲wh嘅工,英國每年得1000個,同埋英國wh主要都係要自己搵屋租
我係指唔似澳洲咁好多包住
果d group其實好廢,十個有十個都剩係識問我呢個background搵唔搵到工呀,完全唔見落咗腳d人話請返香港人打工/點互相照應幫大家適應個生活
係,勇字行頭會好慘
我希望大家可以有計劃咁一口氣過到氣生活而唔係中途衰咗番香港重嚟一次
走就一定架啦,但唔會係英國同希望儲多個錢先,始終香港已經全面大陸化,無得攪嘅,唔走肯定上網都無自由
移民係講緊5+1年之後, 大部分人生都在英國, 要在當地生存除非自問有大把錢洗, 如果唔係都要腳踏車實地搵份有咁上下既工作, 同wh點比
想,但窮
所以真係要計好條數先去
btw其實我講咁多我都係會去,因為我覺得機會係要及時把握,好過你一直無爭取,但我見到d人太過老定所以忍唔住講一大堆野,單身都還好,一家大細果d你無得做太空人中途走既話盞個細路唔湯唔水
我反而想知係咪唔寫明 guarantee 佢就唔去?

咁到最後係咪五眼所謂既lifeboat plan policy都唔寫明保證一定有得入籍既話就邊度都唔去?

同之前有太空人講既野一樣,都無講明唔俾太空人,做咩屌佢,之後人地英國就專登寫明唔俾太空人
其實有咩要plan? 其實講到尾人人接受程度唔同,無得講

帶幾多錢去就人人唔同,連去既城市唔同既話支出都差好遠,點都係自己按自己需要而做功課+計數

有d人一家4口去,要預小朋友無工作能力,咁咪要預多d錢囉,我同未婚妻2個走,2個都做得野,是但一個揾到工已經搞掂,咁緊係差好遠

仲有接唔接受住市郊又係另一樣野,香港人9成人未住過house, 超過一半人住市區,大把港島人話唔接受住新界叫呢d人住manchester既市郊就揾笨,呢班人住返倫敦zone 1-2喇,咁洗費自然大。

成日睇d人話住市郊要半個鐘-9個字揸車返工比較遠,我住新界日日返工都個半鐘車架喇,根本仲舒服

唔係揾交嘈,但真係講到尾係人人計劃唔同,適應力又唔同,衝唔衝睇自己喇。
係咪我心理唔正常,我覺得搭車一個鐘好易適應、可接受

定係新界人天生無資格走所以無人講一個鐘車程其實好短
人地唔洗做背景審查咩
都唔好講政治上係咪間碟咁嚴重,當我係香港打家劫舍殺人放火周身財仔數,英國會唔check就放個人入藉,搞到自己國家多1個潛在罪犯咩,人地+1得就緊係有原因,寫咁死英國方面無彈性做野,佢地自己都煩

睇返英國d law喇,人地玩左幾百年都係行golden rule, 就係夠彈性夠靈活呀,呢單野英國佬無可能寫死自己既
你講嘅呢啲已經算有plan下,睇到有啲人係咁叫啲得幾萬蚊嘅照衝過去
唔係話唔成功,但個百分比成功嘅人又會有幾多
要知道有啲師兄帶嘅錢唔好講買車番工啦,生活都係啱啱好
利申:我下個月就衝,但想大家都成功
我細個住元朗八鄉添呀,根本對我黎講住係鄉郊,係樹底坐,訓草地,甚至用井打水,自己斬柴煮飯呢d野係好正常

有時真係唔知係人地痴線定我痴線
我細個係鄉下就會,我唔知香港仲有
我就係響英國公司做野,好明白英國人唔寫到咁死既原因,人地做野就係想走盞位
求link
呢個世界睇餸食飯架姐,我既情況可以係d 平平地既地區租間2房細單位慢慢揾工,2公婆是但1個揾到工已經唔洗怕,而且我同未婚妻都接受做d藍領工。

但有d人打死都唔做藍領,要揾文職又要住市中心,咁咪唔同囉。

如果果d巴打得幾皮係身,其實都無野既,馬死落地行,咪住share house囉,3k港幣租金,自己食2k, 咁果d咪要一安頓就要即時不停揾工囉,仲要咩工都唔好介意要做住先。
Good luck man
睇左咁多post意見,自己再同女朋友傾
我地90頭就唔當走難mode,畢竟未過個條紅線

假如香港情況而家無點變,係可以從長計議plan
例如儲多d彈藥係英國生活,實地考察
畢竟關乎你人生往後幾十年,呢次走一去無回頭
反正而家過去都係燒錢倒不如留香港搵錢儲彈藥先
過到去安全感會高d

另外都想睇肺炎後英國定香港經濟會唔會復甦
個人覺得香港長遠一定唔好,始終都係要走,所以呢幾年儲夠係英國3年生活費就會走,人人考慮都有唔同
我成日同d frd講笑咁講:係香港都生存到,洗驚係英國生存唔到
Visa 3萬幾 計埋機票差唔多已經清空
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞