其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
如果去既話大家真係要學好d英文,老實講香港人普遍都淨係識好基本既英文,要係當地搵食同融入社會都幾大問題
同埋大家要諗住偏遠地區時候嘅工作機會
專業人士都好大機會係番london,但我相信唔洗質疑佢地能力嘅
110鎊一week我唔敢講london冇啦
但暫時睇過嘅係london你住最差嘅大概150鎊一week
(呢樣各位巴打可以再自己搵下)
如果唔係倫敦返工 日常交通費平好多
不過可以諗下轉行既, 反正去到頭1-2年都未必做得返老本行
因為我岩岩畢業,打算做兩年樣儲下錢先去,會唔會太遲
屋企人養到我咁大, 未黎得切報答佢地就要走
所以我會比較建議搵D短租租一兩個月
其實都好多盤 特別華人圈子
呢段時間入面搵到工 再搬好D
一黎避開交半年租 二黎可以慢慢搵屋 揀間岩心水
當然預鬆D就梗係好 特別而家武肺
所以如果手頭緊 我會覺得留香港多半年先再去會好D
一黎儲多個錢 二黎等經濟好返少少

當然如果驚到時走唔到就另計
但我個人覺得唔會快到2022前已經走唔到
香港人英文其實好好
只係唔敢講姐
東歐佬淨係識幾粒字都敢大大聲講英文
一定有既, 放心好易搵tim
我諗你岩岩畢業應該連VISA FEE NHS都拎唔出啦

最緊要同屋企人傾下 睇下佢地意願
唔好一心諗住自己係香港搵錢交家長先叫孝順
佢地未必係想要你既家用

個人覺得無可能咁快就走唔到
當然連登好多人唔係咁睇
其實屋租已經唔會慳到太多,租愈短係愈貴
我當你係110鎊1week
租兩個月就880

都係要10萬左右
因為我上面已經預大家110鎊1week租3個月
唔慳太多
但可以答你極高風險
留定5000買回程機票
連登仔話坐大飛過去就得
所以最緊要都係搵份工
可惜而家武肺關係我極多英國朋友失業, LOCAL同華人都有
加上FURLOUGH就完 年尾至年初一定極難搵工 特別非專業行業
所以好建議無咩錢既 起碼下年年中先出發
平時好易請既服務業而家都難搵
我年頭plan緊去英國旅行
我年中plan緊去英國移民
呢樣真,有工作真係10萬可以去闖
主因係感謝肺炎唔可以用以前個經濟去睇
你連廢學校都計咁無得講,好既學校競爭激烈,有定心理準備你入唔到要搵私校
原本諗住12月就出發
但諗諗下橫掂過多2個月都新年, 所以postpone到過埋年先走
始終今次一走唔知仲有冇機會返到嚟同一大班親朋戚友聚...就當係最後一次陪佢哋

btw, 有冇巴絲會住west bromwich / birmingham? 到時可以交換contact當係有個照應
我一個人去
唔洗搵學校
即係香港都有人讀band one有人讀band three
所以咪所以咪話做野儲兩年錢先過去
咁呢個係東歐佬英文太差, 睇你同咩人比既姐, non-native黎講德國佬D英文好香港人好多
同埋香港人太唔colloquial , 加埋vocabulary真係好唔夠, 除左本身係讀英文/translate果D
英鎊 Pound Sterling 今年年底, 出年會唔會升呀?
使唔使依家銀行上網買定先呀? 還是出年買好啲呀?
有請金融撚作答
我覺得未來3年一軟會有好多人番番黎香港
太多智障見有著數就衝
完全冇諗過自己既affordability
最快仆街果d係一家去果d
我覺得除左專業工作需要
如果唔係VOCAB唔係太重要一樣正常溝通到
就好似你都唔會EXPECT識中文既鬼佬
係香港同你講四字成語
唔係個個都要做虎爸虎媽既
vocab點會唔重要學外語最重要就要vocab呢部份, 一陣人地講緊咩你都唔知
同埋香港人就係d日常生活既字好多都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞