其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
9皮應該過得去搵到嘢做嘅人 喺香港都有能力賺到
所以就算係侵侵連任都好,香港都係難逃被玩爛既下場,香港唔爛支共唔死,支共唔死香港又繼續爛,所以根本就係一定爛

熱戰其實真係唯一最快既方法,問題係香港都係一樣會爛,只係爛得更快,香港同香港人死得更徹底
英國海外領土出入境權係屬地自己話事,你認為呢?

除非bno visa 大都係成個英聯邦任擇,否則我覺得不如FF少陣啦
成個plan唔貴呀,貴在點樣響英國過六年正常生活咋嘛

分分鐘捱捱下頂唔順既好多捱完先要交既費咪唔洗交囉,所以我先叫層主只計入境英國之後既基本洗費好似實用啲,大多最後捱完先要交既數唔洗咁早講住
暫時以下全部用港幣計
NHS 32000左右
機票自己用咗萬三,如果買econ會抵啲5000唔洗

租屋2000幾一week 交咗一年要十萬(不過呢一點大家想慳啲大嘅可以打五折)

再最少證明自己可以係當地生活半年嘅儲蓄證明(其實我到依加都唔清楚佢定義幾多,但我當佢點都一萬一個月)

預要最少帶6萬過去
帶幾多錢過去要視乎大家覺得自己幾耐搵到工,三餐自己煮連埋啲日用品我諗男仔5 6000$一個月夠洗
呢樣真係因人而異,要睇自己生活方式去計
其實有諗過係香港生埋走,始終係香港依邊生仔唔使煩,去到英國同我講埋啲醫療名詞未必知人講乜呀不過依啲順其自然啦,香港唔知仲留得幾耐,所以應該唔會因為生仔而暫緩離開香港,生到咪生囉
我frd話外國無坐月觀念先煩
好羨慕,果時我有ff過同條女去第二度生活,結果最後都係單身過英國
講得好啱,但係明白嘅唔知有無 10%
就算係可以去Gibraltar,塊地咁細做得啲乜呢
諗住一支公帶兩球過去,settle好之後租share house

未搵到工前做住香港freelance先

但應該會間中返吓香港,探吓屋企人

只係怕返咗嚟港共唔俾人走
重點係啲公司啲錢 散咗水仲預計人哋搬返嚟咩
尤其係當世界搵到第二個地方代替咗香港 果個地方先係"香港"
冇誘因 除非中國打到爛曬倒退返三四十年 香港獨立咗就有機會有返轉口港角色 再做中國對外窗口
我覺得好多人都冇決心冇想像 依家已經同八十年代移民潮差好遠
可以請中國人做
另外生仔最少都有半年有薪假
另外可以拎多半年NOPAY (其實唔肯定係咪NO PAY)
但我識唔少同事都放足一年
師兄計好日子唔好番嚟嘅時間超過限額
襯宜家,甚至去英國搵唔係有男朋友既話,我都會試下搵英國仔仔,加速融入

你有冇朋友去英國?
其實生仔返唔返工都係未知因素,英國托兒服務同保母都貴,好多人自己湊返。睇下去到搵到咩工咩收入先啦
老實講有數計你過去生,你細路6歲拎bc岩岩好讀小學,無公立學校讀要私校非bc學費好襟計
97走左個班,咪又係死死氣返返嚟
如果為左仔女有更好學習條件,我認為可以,但只係個人,我認為7-8成都會回流
暫時都係單身去,遲下睇下搵唔搵到伴照應下囉
bno visa讀公立都唔使錢
淨係計即刻要俾個啲啦
有啲幾年後先俾
咁會做野可以儲錢
97個時都係咁講,唔信你自己搵返d訪問
次次都話唔同,其實次次都係一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞