其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
唔係無嘅
近幾年越來越多
Google “zero hour contract”
聽你咁講,其實你女朋友可能想對內,而佢覺得你對外就ok。不過好明顯宜家你有壓力,加上咁多未知之數,多個人搵錢真係穩陣啲。

雖然宜家好明顯佢唔想出去做,但真係俾佢出去做,佢搵唔搵到工先
我地一路都做緊research,好老實我承認我地係怪獸家長,唔係都唔會幫個細既鋪路比佢教香港top既學校,所以我地過到去都希望佢讀到好既學校

我地除左搵outstanding 既學校,仲會search埋間學校既national performance ranking,同埋預左去1月去到之後做school visit,先再決定邊度落腳。

最大問題係有啲council 一定要係1月15號前申請2021年既學位,如果bno visa唔係1月1號一申請到就批就可能趕唔切
你真係好有plan, 支持你地
thanks

為左加快融入英國文化同了解英國歷史,呢排仲日日睇Netflix "The Crown",同睇youtube BBC learn English

祝大家過到去盡快適應新生活
現階段我都認為唔會走唔到,不過最驚係加速得太快,港共用健康碼(或巧立名目做籍口)唔比某啲人出境。

touch wood希望唔好烏鴉嘴講中
依家返緊新工 諗住儲返一年錢同經驗先
不過唔知香港捱到幾耐

同埋見到樓上啲巴打講到it狗咁搶手
唔知啲公司會唔會請新仔
資產轉移一定要做
呢個真,如果即刻變bc,當working holiday玩1, 2年算
加拿大it發展唔係好過英國咩
近美國
好想去美國做it狗勁高人工
利申 9up
我老婆驚去到冇錢俾小朋友學野
CLS
triggered
去到係咪你養我先?
ching 可以去你地想落腳既council search "After school clubs"

好多都係£10左右 per session,去到5點半/6點左右。咁計就算一星期玩足5日,一個星期先50磅,一個月200磅。 係香港學畫畫,一個星期一堂果啲都千零蚊,對比上黎英國平一大截
我只係知道如果個個都走 香港就真係會冇左

你要睇實你老婆喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞