其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
我最怕英國最後係要玩point based,唔夠分你做依d野一樣入唔到籍
其實regulations入面已經有蛛絲馬跡
諗起澳洲 唉
所以依家係賭香港係1949年既上海定1997年既香港,你移民要生活唔會困難,但放棄既野你肯唔肯
我覺得至少要有錢support到6年的費用(假設搵唔到工)
最好就留後路比自己, 在香港留底少少資產後備
6年就真係好保守既,正路英國下年有疫苗,再預多2-3年經濟恢復返應該會揾得到工掛…當然袋愈多錢係愈好。
留資產我就覺得唔洗既,但留住d專業資格同學會會藉就真
120-200萬每人at least for 6 years
睇個人消費同心目中去既地區喇,自己做功課,自己準備,錢當然愈多係愈好。
你哋咪走到囉,你呢條路係由幾多人嘅血堆砌出嚟
你自己心知肚明
其實住到愈偏遠要諗埋工作機會都會少咗
所以諗走既自己做定功課,倫敦消費同偏遠地區又好唔同不過講到尾都係揾到工行先既
首先你要覺得香港五年後都好景 / 好正常既無咩好傾

第二就係policy 一定唔會寫明guarantee,如果唔係中間查到你啲咩點趕你走
其實係,你諗住係移民走成世其實係要諗住搵工行先
除非你已經人到中年諗住唔做嘢都夠錢過世
有bno 有諗過,屋企人有時會催我幾時走。
自問背景唔係有錢,我唔知預幾多錢好。
有濕疹,唔知英國岩唔啱住。岩岩grad ,讀archit,唔知英國搵唔搵到工。
有諗過working holiday 或者去讀master 一年
沒親戚朋友係外國,做屋企嘅開荒牛,沒乜信心,所以比較迷惘。

有冇人教我應該點做?
可唔可以唔好自己加條件,之前未公佈5+1果陣又話跟tier 2 又話跟tier 5,結局就係一班人自己set 啲條件出黎
年頭諗緊有咩課程可以用埋果啲進修基金,發覺無咩可以速成又有用

三五七年先略有小成果啲就算吧啦,學得黎不如去學普通話班
屋企人做唔做到經濟上的後盾?
難聽啲講驚唔驚陰陽永隔?

Btw 你預咗人地問你做咩兩公婆唔一齊黎
首先你諗咗想番工定讀書
雖然相差無幾,你要諗你做嘢諗住搵番方行
Or想去邊一區

我自己預咗5年visa呢到洗費3萬幾
租屋我依加係oxford兩百幾鎊一week(有自己廁所廚房)
之後問番fd果到煮食洗費,佢話自己煮大概就40-60鎊一week
仲有啲你日常用品開支一個月50鎊左右

咁你略略計下大概會失業幾耐再乘下
濕疹方面,有無數case睇過係外國既水土空氣會好返我有幾個frd去澳洲1年都話好返,但我無frd 係英國,所以未聽過。
交通果啲唔算大額開支嘅,呢啲真係因人而異
好似我因為住得近中心唔洗點坐車
我未諗番工嘅嘢所以冇計車錢
佢無勇氣改變
四大長老唔肯無左份家用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞