其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
Eu留uk唔係有個scheme架咩
上網搵啦
情況就好似係股票熊市咁 有人就咁睇到好驚就即刻走 仲決定唔會返黎
可能遲d香港轉好 班人又衝返黎 之後屌9之前d人係咁叫人走
唔走以後可能無得走,一打仗已經準備變伊朗咁錢都轉唔走
幫推
通常話走就走果班人都係無乜人生規劃 過到去都唔知點生存
你可以上網搵下呀,英國有網站好似JobsDB咁例哂每個工種既收入。再唔係直接係英國搵工網望下你個位咩價位。因為男朋友做it,望過下同香港差唔多,平均黎講收入仲過過香港。
10年你做埋藍絲添 仲係到講經
要有630000儲蓄
利申 搞緊
咁你都未諗好,衝動是魔鬼
搵到就算同職位人工都少30%以上
唔願犧牲? 試問有幾多人可以即刻走到
quit完都要返工搵機票同6個月生活費先走到,淨係咁樣無返一年半載都唔得,唔係個個屋企都有家底

無錯,依家係走難,但都要諗下點樣走左留得低先得,依家唔係買左張機票就一世無憂

quit左連學歷都無,過到去可以做d咩?唔好話兩年,兩年都唔知捱唔捱到
兩年後點算?
返香港做返個抵死ge人 比人笑諗野唔夠長遠,定可以講聲手足就有人幫手保多3年?

換轉角度諗下,如果你係一個岩岩考完dse,屋企要拎綜援,咁點樣今日講聽日就走
仲要比你地講到聽日唔走個d就係抵死,你會有咩感受?
(或者你地會直接講窮撚唔死無用)

講到尾你地上哂岸有穩定收入同學歷就緊係講得口響啦
你講中我心聲
咩叫已經30頭

你「只係」30頭
唔識英文真係難搞d
走唔走, 早啲走, 遲啲走
咁大個仔, 咁大個女, 自己決定啦

點解有啲人話遲啲走會冇得走呢?
會有一啲香港人控制唔到既 factors:
例如: 香港變新疆, 香港金融制度有變, 南海可能會開戰, 台海可能會開戰
呢啲都係香港人控制唔到既 factors 嚟架吖
不過以小弟既非專業分析以上 factors 應該都唔會發生既

聽講話英國係好難搵工
喺香港尤其是做 IT 工既巴絲
如果上網有英國工有 offer 就走囉
如果未搵到工, 小弟建議唔好咁快走囉
2021年12月前 仲stay係英國
可以長期stay

申請就得
一句講晒:何不食肉糜?
下一句就係笑鳩你要入集中營
其實如果唔係咁差,至少影響唔到中產上層既利益,唔覺得有咁多人會肯用6年時間拎BC,佢地覺得到時唔得可以用BNO走,但有個好現實問題就係下屆政府唔一定會維持5+1, 就算用5+1都唔好咁老定買岩邊,移民政策可以任佢改,到時突然玩pointed based已經玩咗好多人,6年時間其實犧牲好多野
會唔會掉返轉諗係低層人工underpaid.....
上連登勿認真
咁樣寸人嗰班分分鐘個個都唔會離開香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞