其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
為咗張歡樂卡玩到咁盡

不過咁講,老一輩始終都唔會太想走,我老母話唔會走,不過支持我走,就算明知要捱 / 未必捱到,佢叫我試吓先,唔好俾自己有遺憾
呢個係真
佢做既野好明顯
想換晒成批血佢
遲下真香港人有病都唔敢去醫院
所以話香港教育失敗唔係無原因,係咩價值觀令你覺得做清潔既就唔係人,過唔到人過既生活?

你話我大愛都係咁話,做清潔既阿叔阿嬸係幾值得尊重

無人無物先無野輸,仲有咩好驚?
正常支共同港共倒台前都唔會返,如果唔係一係入唔到境,一係入咗出唔返去

唯有FaceTime 止住血先
如果佢唔走啊咁最少我要去一個近啲嘅地方,咁我可能諗台灣佢而家又唔知走唔走,咁我申唔申請台灣
咁你依個係假設你搵唔到工,而佢又唔做野。
其實仲有:
你搵唔到工,佢肯做野。
你搵到工,佢唔做野。
你搵到工,佢肯做野。

咁係依樣野既前面,你同佢仲未達成共識去英國既?
乜都信晒師傅,好難搞
一係你買通個師傅叫佢跟你走
台灣有心理準備二次走難咪得,一係国民黨總統,一係支那真係郁手(雖然成日笑支那口交,但係唔排除呢個可能,可能幾低都係叫有機會)

咁都要睇吓佢接唔接受到台灣既,不過台灣好似唔係人人都去得喎,好似唔多實例參考
宜家英國差唔多係無條件地俾你過去呀,只要搞掂前期資金(屋租,NHS,生活費),宜家係睇你肯唔肯放低身段去搵工。

大家去Working holiday唔介意做農場工、工廠工、侍應,係因為知道唔會做得長。但你去到英國搵既第一份工亦唔代表你會做成世,會轉工架嘛,當你預備好既時候。
而家嚴左好多,又要請人又剩,我背景都可能俾人查,有中國老闆嘅垃圾企業小薯
可以用外國人身份入境架嘛咪又係旅客身份
如果你要娛樂既話倫敦都可以
我個人就抗拒住倫敦
太貴,翻工又要逼tube
寧願享受退休生活
所以你要同佢講走你就一定會走,差左遲定早
但你走左就斷聯咁濟,唔會再返黎,等佢自己諗下要張回鄉證定要個仔
巴打加油
雖然我一定唔會生
但都唔想下一代要受我地嘅經歷
同對住一個咁撚仆街嘅政府
加油
所以去英國可能都成問題?

唔捨得個個都有,但佢有冇意慾同你一齊走先
英國有無類似香港職訓所或者建造業課程
可以平平地學返門認可技能
個問題我有個細佬無bno,一定要吊住我老母
其實我理想都係去台灣 生活環境又接近我自己又鍾意
但依家做緊中資都驚走唔到去台灣 仲要搵唔到工轉
雖然 BN(O) 最終未必須要考 Life in the UK test,但佢本讀本都可以當英國歷史文化速成咁睇。係人名地名呢類生字多咗少少,但啲句子結構唔算難。Kindle 有賣電子版。
正評。
成班移民撚個個po都屌人唔走,仲講埋啲唔係屌你,係香港冇希望。我夠知啦,香港有幾多人真係走到呀?你要走咪走囉,我衷心祝福你,但唔該唔好再屌人唔走。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞