其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
依家有google translate已經好好多架喇,以前真係靠body language
我既前提一路都講緊好多香港人英文其實唔差
就當鬼佬學中文 佢識基本溝通既字
係咪咁有必要去學四字成語呢
又或者 會唔會因為唔識成語 以覺得自己未夠好呢
當然識越多越好 但唔識都一定唔需要擔心
都係一個選擇,謝謝你
當pt做都幾好wor
係香港讀陪月/湊仔果啲課程,係英國做都幾好喎
無可能喇,我未婚妻果d麻甩底邊做到呢d野

報埋稅無左20%
同埋交通費
一日得幾粒鐘 除非屋企附近 如果唔係都唔太搵到錢架咋
除非你唯一做呢份
問題係根本供唔到
你一個人做超市捱5年租平屋冇咩特別支出都叫過到
你一家過去除非你好有料/好有錢
就算未計學費之類
根本過去一年既成本係好撚高
重點唔係攞working permit留澳洲咩
做超市點攞
所以真係要自己計清楚條數,2公婆有小朋友,如果都想做野就要揾香港人湊,咁都係一個商機
想問下用BNO直布羅陀係咪都當英國
去直布羅陀住得唔得?

搵過下無相關資料
仲搵緊資料
其實唔係必要讀independent school,我用locrating 做research,就算outstanding + under oversubscribed 20%,都有好多學校符合資格。香港人熱門落腳點比起細town就更易搵到學校。

我自己心水既落腳地點(近London 一個鐘火車程內),email過去話想1月做school visit,啲學校都覆話好樂意收我地既細路,交低資料比佢地再經council 報就得。我自己就會上埋streetcheck,睇下心儀學校附近既人口/種族同罪案率,到時過到去school visit完就係附近租屋+報council。

心態好好,祝你地一帆風順
多謝,希望你都一切順利
其實有咩問題,好多YouTuber去唔同國家拍片,掃街果陣都係用手指指住 " I want this, this, this and that",人地咪又係照明。 點緊要唔好怕醜,收收埋埋自己咁。有心想知果樣野點叫咪問人,自己努力記低囉
其實真係咁,想學多d咪有禮貌地同本地人吹下水囉,有排我學泰文,去泰國旅行時買芒果味雪條都係用手指,之後用泰文講芒果(個音當然唔太正) ,個staff見到又明,又順路教下我要點發音咁囉

好似教小朋友講野咁,由d日常物品同日常動作開始學,幾年應該點都夠用掛
係呀,vocab 可以慢慢build up,最緊要肯踏出第一步!
好多人用去旅行既認知去睇一個地方,去完旅行覺得好free好正,就以為長住都會係咁,完全唔諗亞洲人係歐美等地既辛酸,D仔女係學校容易成為欺凌對象、工作既報酬、職位提升既不對等、種族歧視等等。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞