其實有無人打算真係過英國?

1794 回覆
1270 Like 129 Dislike
On9 voab先重要 反而你聽唔明d slang最多同人傾唔埋
早半年1年開始研究英澳加用wh邊個會易留底, 突然有5+1我唔知可唔可以話比我決定第二人生
其實no offense, 我2類人都有接觸,in general好既學校好既背景成長果d行出來個樣係是正d, band 3果堆慶聲唔洗再同佢地聯絡,他媽的on9
舉個例
我個人認為 作為非LOCAL
washroom lavatory toilet loo
就算識唔哂上面4個VOCAB
一樣可以正常溝通
當然要針著既話 可以係有少少差別
但普通溝通唔需要咁著緊個VOCAB
特別對面都知英文唔係你first language

BTW 我由頭到尾都只係想講
香港人英文唔差
只係無歐洲人咁勇敢去講英文
唔洗咁串既

但講到入唔到好學校就要預錢讀私校有D太誇張
我覺得vocab緊要架,理論上簡單既語言係名詞+動詞+名詞…

例如我想買舊矮瓜雖然實際上可以去超市揾/ google完張圖再問/上網查左先,但始終都係要查/揾既,無自己識咁方便。

咁當然個人識變通,點都有方法生存到既
最緊要去到敢講 1,2年可以進步勁多
特別係日常生活上
好似你講矮瓜 我呢刻都要查完先串到aubergine
但其實你去講eggplant多數人都get到
甚至去超市你識搵咪得 唔洗識串可以去到慢慢學
所以先想講vocab對於日常生活既影響 唔係真係超大

識好多拎SPOUSE VISA既支那人
由極低水平去到正常溝通都係兩三年既事
岩呀
但我會覺得唔洗追最top既學校
中中等等都唔會話waitlist好長
good都夠啦
outstanding希望離開香港既細路唔好咁慘
我諗住到時用電話整張圖去問個staff, 咁個staff就自然會講:oh, aubergine, this way~
咁到時咪記住個音囉

其實真係唔洗驚
人地都唔會預你英文好好
只要不斷嘗試用英文表達
自然會有進步

人地西方歧視的係唔入鄉隨俗
自成一角的移民
因為唔嘗試融入人地社會
某程度上係侵略緊住地本土資源

香港人其實中學程度英文
已經好過唔少non local Asian
放膽同local chitchat 就會進步

Btw,利申:
香港local大學生 做左5年野
下個月移民澳洲

手足唔係要一齊死
有埋健康碼其實已經等如新疆/北韓模式
唔好信佢自願,無人去驗好大機會變強制
唔走的怕會變做維吾爾族/猶太/東德人
無人會想無事無幹走
但依家係走得一個得一個

繼續係人地國家draw attention都係方法之一
Sydney / Melbourne 都有香港手足group
加拿大 英 美 果堆手足group仲可能大d添
mochin
我唔驚呀
我只係想啲有心
真係有動力走既
唔好睇到要幾十萬先走到而放棄
我真係覺得搵到申請費就可以走
可能係香港就有咗呢所以一切都係未知之數,咩情況都諗下先
好多人請WH班香港/台灣人接小朋友放學
順便教佢地廣東話/國語
十鎊一粒鐘左右 一日幾十鎊
大家都諗到好長遠暫時我淨係諗緊肺炎快啲過,下年搞結婚啲野

仔女就結咗婚先會有架啦,不過要睇緣分架嘛,唔係話有就有。係小朋友6歲入小學前,我諗唔會太介意住邊,一切以方便返工為主。入小學前先再租/買返啲好學校既區啦
Hong Kong BNO Visa 2.5年(30月) 簽證 £650
NHS = £1,560
BRP = £19.2
One-way Tickey & transport = ~£300 - 450
TB test = ~£100

3皮係要即刻俾
預多兩萬係户口
其實working holiday佢都係預你1900鎊
第一次聽人講學外語vocab唔重要
有心既話一段時間可以練到接近native都唔成問題
但睇你對自己要求去到邊
如果詞不達意, 發音又差, 講野奇奇怪怪咁當地人係會真係唔想理你
小弟會考果陣英文syllabus A拎F,之後問屋企人借錢過英國讀language school,唔洗一年時間由入境果陣immigration 講乜都唔識答,去到in英國超市,成功入職再加果陣啲鬼仔同事聽唔出我有口音,以為我係果邊長大

其實要係英國生存好簡單,聽多啲講多啲就得,肯學既話好快pick up到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞