撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
博士你好,想請教兩公婆加埋搵110k ,首期1.2-1.5M,target 9M 2手樓做唔做到?
有稅單,無問題
--博士仔 @Drloanroy
未必,因為 8成同 9成既壓測率唔同。
一般網上計算機都以 8成為上限。
8成壓測+3%:60%
9成壓測+3%:50%
林鄭新plan 會放寬壓測到 65%內加保費仍可批,但Case by Case。
而且現在按保公司審批傾向保守,全面要求稅單,握殺所有「做」入息既可能。
btw 6萬3入息,有稅單,夠做 。
新買可以,已買只可原數轉按,不能加按。
詳細可Ref 去舊post post 頭,有詳細分析未補地價公居屋按揭、加按上既問題~
https://lihkg.com/thread/1078227/page/1
#2 回覆
借 528萬,7萬入息夠做。
但留意按保公司有機會參考番過往兩年稅單既平均入息,再對比番近 6個月,差相不遠無問題~
有辦法~
要入細行,最高只可借 6成,而且利率約 3%,做唔到大行 2.5% 或 2.75%。
文件要求:
公司信、糧單、MPF
唔加按既,做黎無意思。因為要計 0.2%/0.5% Rebate Cover 唔 Cover 到律師費,再者Cap 位又高左,點計都著數唔大。
但加按就唔同講法,因為多左現金出,計套現後可產生既好處就可忽略Cap 位高少少既問題。
個人意見:呢個動盪時候,如果負擔到供款,應該按到幾多盡按。因為你唔知黎緊市況如何。跌既有資本執平貨,升既更唔洗擔心,有機會換貨。
你地聯名定點?
如聯名要考慮稅既問題喎~
另現金有幾多先
數據不足計唔到數阿Ching
等我鳩回下,刷下存在感先
1. 銀行未必會Check 多次TU的,但唔同審批唔同做法,唔夠擔答實你。
(賣個廣告:我地同好多銀行審批都好熟,亦主力做奇難雜症
2. 你咁操作其實係將自己放係好危險既境地,因為一旦一查TU,見到你新借私貸,就會重新同你計多次壓測,過唔到就收回Offer,簽左約都係咁做,因為你違約在先。
3. 按揭批左攞左都好,TU只會顯示你借左邊間、幾錢、年期,唔會出你月供。但有上面啲料已計到你月供幾多~
最後,祝福你平平安安上到會
有機會做到的,但準備多一手,搵多個擔保人做後備。因為按保有機會睇唔足你收入,但過左試用期就會容易啲。
兄弟,有欣賞你比左勁多料我,但都係未夠
我唔清楚你目的係咩:套錢(套幾多?),加你名目的又在哪?
你除左租金收入,有無正職?
你補充完小秘書應該會覆你
無喇 唔通你同佢打官司咩,而且按揭合約有寫明銀行有權利更改細則及Call loan 的
出完最多 1-2個月,唔同銀行唔同做法。
簽左Offer 後最長可Hold 6個月。
要搵房署曬哂當時政府賣屋時既文件,睇番當時折扣率係多少。
如當時以 50%折讓賣,現在物業已補地價估 500萬既,補地價計算方式:
500萬*50% = 250萬
呢個例子要補 250萬地價先可以成為私樓。
btw 按保公司有補地價貸款的~
無,甚至現金回贈都無得價。
只有按揭額多過 500萬既先有機會傾到多D 回贈~
因為市況未明,銀行唔似早年咁搶按揭生意,見今年瘋狂減回贈就知~
有稅單,絕對無問題
恭喜上車
我睇到你問題喇 我試下答
5萬6月入,當你首期無問題先。
1. 壓測最大借款額 = 590萬
https://www.drloan.hk/calculator/mortgage1.html
2. 以 9成按揭計,未計雜費,最多可買 655萬樓
以 8成按揭計,未計雜費,最多可買 737萬樓
雜費:
律師費、AA費、稅
一般MC 工作流程係:銀行審批完,再交去MC批。
MC 一般批 7個工作天,批得慢一般係卡係前面,銀行審批個Part。
依家有啲銀行普通批 6成都要批成個月,銀行未批份件又交唔到去MC,所以追MC都無用,打上去MC只會話未收到件。
呢個情況就要追銀行,如MC收到件,基本上等多 1星期就有喇~
你預想裝修費幾多先~
因為要有你Net 首期先計到你買到幾錢樓的~
當你拎一半 50萬做裝修,50萬首期,最話可買樓價:
4萬5最高可借按揭:475萬
https://www.drloan.hk/calculator/mortgage1.html
9成計=527萬
首期要52萬7,但稅要15萬8,變相因首期不足買唔到527萬樓。

最盡只可買400萬樓。
因為稅 9萬,你最少比 1成首期 40萬(50萬 - 9萬),剩 1萬。你仲未夠比AA佣
你跟據我上面打既數再調節下
計架,但花紅要計 2年平均,你計左 17K 就計呢個數喇~
54K已係計左花紅?如是,最高可借按揭額=570萬
唔計雜費加你首期 = 可買最高樓價
應該唔會錯架喎。。。錯都幾撚大獲,有咩事可以捉住呢點踢約
建議轉律師樓喇,好撚流
落完大訂就要搵按揭喇,識Do 啦
得喇,有稅單輕撚鬆添~
花紅除 24哦~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞