撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
最盡0.8%都有但師兄你loan size幾多?

3m以下大部份銀行都cut得7788,最新做緊0.2%;3m以上都仲有得同銀行傾下有無機會加多少少rebate~ 0.4-0.5%。

如果每月固定某間銀行出糧或者在職政府工 ,如公務員類既穩定職業。因為近期試過幫類似Case入痕生,最後我都幫佢r到 0.5% cash rebate。

需要幫手或介紹銀行Banker可以TG我
-按揭小書僮 tg@missmeow88
首置想買樓放租係唔係一定要做5成按以上?
有沒有其他辦法?

照放租搏銀行唔知/知左都唔做野
13年買左層樓 當時890萬 (俾左600萬首期 到今年為止供左100萬左右) 宜家升到1380萬 最多可以加按到幾多岀黎?(如果過到壓力測試嘅話)
博士我想問剛遞交按揭申請,有穩定入息但最近想轉工有offer,但離開公司都要一個月時間大約十月十幾號,洗唔洗報比銀行聽架?同埋份工係1 年contract 又會唔會有影響呢。成交係12月頭,銀行批左offer會唔會又再check 架 thx
博士我都想問下如果簽左offer letter之後,成交期之前轉工有無問題?11月底先成交。其實我都問過銀行佢意思係有效期90日內唔成交先要重新審批,似乎係無問題,不過睇到唔少網上既人話保險d都係成交期後先轉工。其實銀行唔check,MC 又會唔會check? 如果真係決定要轉工,有咩保險方法可以做?交新工個份合約或加擔保人又得唔得?公司最近危危地,好驚比人炒。thanks
想問申請按揭個陣有個電子服務係咩黎
係咪最好都同意
銀行一般會揀較高收入個位借款人/擔保人去計還款年期(75減)假若你入息係低過伯母嘅話,銀行就會用75-58=17年去作為還款年期,所以咁就做唔到30年啦。如果你收入高過伯母就冇問題啦。
另外再幫你計左,兩位最高按揭貸款額為450萬左右。如果用還款年期30年去計。最盡可以買到600萬以下嘅樓。做7成半按揭,即支付首期150萬。壓測大約係60-61%。

如果想知道確切啲,可以比多啲資訊我再幫你計~

1)你同媽媽分別人工
2)有無稅單
3)有無外債或他人擔保人

—按揭小幫手tg@meowminion
係可以做8成的。MC同銀行一般都會要求提供最近一年嘅利得稅稅單、財務報表同最近6個月公司同個人既主要銀行入數紀錄,以確保公司嘅營運能力。

若果公司每個月都有固定出糧俾自己,都可以計埋。但都必須有至少6個月既入數紀錄同薪俸稅稅單,且出完糧後公司數不可為蝕數。
計算壓測方法同正常上會冇分別。唔識計可提供資料幫你計計~

—按揭小幫手 tg@meowminion
只要簽左交吉就可以咖啦。簽完臨約就可以正常申請按揭,但要留意成交期必須係完約之後啊。

係可以嘅。 若果巴打你係hsbc或citibank 嘅VIP,可以優先考慮呢兩間,同佢地啲外國分行申請。因為會有專人為你服務。
如果兩間都唔係都可以考慮其他本地銀行,但要留意返想買嘅物業係係英國嘅邊個地區。因為銀行並唔會接受成個英國嘅按揭申請。做決定之前最好問一問銀行先。就好似東亞咁,佢只做倫敦、曼徹斯特等地方,愈近市中心愈有利。
英國置業最高可以做到7至7成半按揭,25年。建議提前4個月申請,同時都要考慮匯率同批唔足嘅問題。
其實就還幾多都得嘅,但還10-20萬又真係冇咩作為,每月供款唔會慳好多,都係一千蚊以內(用利率cap位2.5去計)

宜家市道唔太好,好多資產都平左,不如留返啲錢傍身或者係ML account 拎少少出黎進行投資仲好啦巴打。是但一隻股票基金都比銀行2.5%息高,有息差食~

其實0.05又唔係真係差好多,每個月供大約都係within$1000嘅差距。當用P rate 5%去計,30年,p-2.5每月還19700,p-2.75每月還19100。
我會睇買完樓係咪用晒手頭上嘅錢,如果流動資金都所剩無幾,咁梗係揀個高rebate有錢袋落袋先,再睇兩年後有冇機會轉按,轉個好啲嘅offer。

— 按揭小幫手tg@meowminion
計左當買530m樓做9成,還款額為$27000 壓測爆左小小大約係61-62%,但由於放寬左嘅關係,如果收入穩定,冇p loan, TU正常,批9成唔係難事,當然若果係專業人士,例如公務員就更佳啦。

博士你好
我做銀行25k
女朋友老師23k
想買500萬樓
做9成按易唔易批?

另外想問
ot錢、雙糧同bonus計唔計落收入度?
如果女朋友做擔保,銀行戶口得好少錢(5萬以下),影唔影響審批?
唔該
博士
我TU得C, 岩岩申請恒生visa enjoy卡唔批(但HSBC VS又用緊.)
(本人無欠債, 所有卡數都清晒. 係年幾之前另外有張BOC信用卡唔記得遲左一個月找數/幾百蚊)
另外, 我之前成日申請credit card食迎新傻惠然後再Cut卡.
我怕影響到申請按揭.

想求救我問題大唔大?
(來緊想夾太太買樓)
銀行角度TU 只要 I 以上,即 H Grade 或以上已可批出按揭,你個Case無難度,Easy Easy。快啲簽約買樓再搵我做按揭喇~~

— 按揭小幫手 tg@meowminion
幫你計左,500萬做9成即450萬,兩人入息$48000。
每月最高還款額$25550(以利率5.5%計),壓測係53%,穩過。
加上女朋友係做老師,係個較有說服力嘅工種,如果TU靚有齊稅單糧單係唔難批嘅。

至於計唔計雙糧個啲,就間間銀行唔同。如果雙糧係列明左係僱員合約到,有銀行係會計算在內;而花紅就要睇 2年計平均。個人戶口有冇錢其實唔太大影響,反而要留意返TU, 有冇私人貸款、卡數等問題。

兩個人加埋入息係$96000。現時1000萬以下最高做到8成按揭,1000萬以上做到5成。所以如果首期有250萬,最盡只能買到1000萬樓。
幫你計左,1000萬做8成,即800萬,壓測47%穩過的。

如果當你一位買樓,上會,只計你個人入息,$49000。最高按揭貸款額大約係520萬左右(壓測為60%),加埋你打算俾嘅首期250萬,最盡可以買到770萬以下嘅樓。

因為兩個人一齊計入息其實唔會太複雜,反而如果預女友未來兩三年都想置業時,就要搵定擔保人,取代佢既位置。否則會影響佢新上合份按揭,因有按揭係身,會減一成按揭上限同壓測上限的。

最好等成交後先轉按,因為好多銀行都會係成交前更新申請人既收入月結單,如果你提供唔到,銀行有權收回Offer 的~

銀行批左之後交俾MC, MC有機會要求申請人提供最新個個月嘅入息證明。就例如每月出糧日係7號,申請個日係17號,銀行批完可能係10號再交俾MC, MC都有機會要求申請人提供返最update糧單。要睇返exactly 轉工日係幾時,夾唔夾到。同時都可以問返banker 進度如何。

最好考慮埋出糧户口係咪你申請按揭個間銀行,若果你轉工後收入係少左以致供唔到樓,又或者完左一年contract係冇收入嘅,銀行就有機會check 到。

金管局規定:1000萬以上最多只能做5成,即1380x0.5=690萬。
減返現時所剩按揭貸款額(890-600-100=190萬),係可以套到500萬出黎。 都需要過壓測,睇TU等,計左若果入息有$67000都唔太大問題。

係冇免壓測呢支歌仔唱嘅,只係由原本唔高過60%放寬到61-65%都會批到。
幫你計左,以利率5.5%(壓測):
做9成,壓測67%
做8成半,壓測63%
做8成,壓測60%

至於揀做幾多成,就要睇埋其他資料,例如TU, 工種,收入穩定性,有冇私人貸款等等。就好似上個星期做過一個case 爆到71%都批到,不過佢個case就真係好靚,公務員冇外債高收入再搵埋相熟banker先做到。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞