撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
唔會呀~放寬左可借5成,你月入都夠過壓測,齊糧單、稅單、mpf就得,擔心就可tg我介紹按揭部banker幫你跟全程
--小秘書 tg@DrLoan
我應覆左你
冇問題,只要擔保人有齊糧單、稅單、mpf、冇外債就得,擔心就tg介紹啲鬆手銀行比你
咁如果選擇一之後,男仔有按揭係身,仲可唔可以幫女仔做擔保?多謝你答我唔該晒
依家收緊左,未做夠一年的確有風險,而且9按要稅單~絲打出左未?
唔急買就去做預批先,mc對大公司都冇咁嚴格,但要case by case睇
有~不過去普通未補地價居屋可轉按賺回贈,但唔可以套現,而且要房署批準。
如要套現,一般都要家中有白事或財困房署先會批未補地價居屋轉按套現,亦要提供白事或財困證明。可tg問多啲~
慘~依兩間都大塞車緊,兩間依家都唔接case,你問下banker進度啦,正常1.5-2個月一定批到,應該就快出result,搞唔掂就tg我幫你襯依家打尖入多間。
未婚夫妻都得,寫張證明有計劃結婚就得~聯名或擔保入都接受
過到,但只可做建期,同要留意外父年紀,太接近退休年齡通常唔會批
可以,冇大問題就只會批唔足,唔會直接reject
Thx Dr loan
你新樓夠過壓測唔洗擔保人呀~
而且男友做擔保要計現有供款落新樓壓測、DSR壓測亦要減10%,條數唔襟計
因為我有incentive (每半年出一次)
最近一次出左40,000

可唔可以把40,000 ÷6 個月計?

如果可以, 人工可以拉到上26,000

咁計唔話到?
搏士 你好, 想問一下,人工固定$33k 1個月, 做9成按揭,最盡可借到幾多?
咦點解唔可以即供既?? 如果世伯都60歲, 係咪通常都fail, 因為我屋企果邊有單位收租, 咁就打算用d租金貼我供, 咁我地兩個供就無問題, 但壓測又過唔到, 以我地case, 我同女友兩個按揭最多係咪借到400萬左右? 之前中銀問過話400萬ok, 但另外兩間就話人工100倍姐係380萬就已經炆水
樓花即供600萬內先借到最高8成
哦, 明白, 姐係新按揭套唔到去樓花到
咦點解唔可以即供既?? 如果世伯都57歲, 係咪通常都fail, 因為我屋企果邊有單位收租, 咁就打算用d租金貼我供, 咁我地兩個供就無問題, 但壓測又過唔到, 以我地case, 我同女友兩個按揭最多係咪借到400萬左右? 之前中銀問過話400萬ok, 但另外兩間就話人工100倍姐係380萬就已經炆水
博士,想請教一下
律師行簽大訂要注意啲咩
未簽已發覺個律師打錯屋苑名
好擔心
博士,想請問如果剛畢業入醫管局做醫護,只做左3個月,無稅單,未過醫管局的6個月試用期,可否做到8-9按?🙏🏻謝謝
咁呢個月入,做九成按,要過到壓測,可以買幾錢既樓thx🙏
HKMC 要幾多日做approval ?
有人話四日
我有間已經一星期啦
都未有
博士你好,本人首置想上車,睇左一排仲有d 問題想請教下。

我個case: 公務員,無負債,信貨評級a, 用入約 45-46k
手渣資本約 1M, 未扣減裝修佣金等等資出, 想買新界東

原本想買一手,因為唔洗裝修呢筆,同埋壓測好似會寬鬆D,但就我BUDGET 我似乎非大西北無咩新盤選擇

如果買舊要比裝修費等等加埋首期似乎第一筆太大,加上壓測問題等等

想請問我呢個CASE, 最盡係咪都係只可以買 550 萬以下既樓? 有冇D 咩建議? 謝謝你
係咪話可以打電話上去追下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞