撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
6成內既按揭,一般為 2-4星期。
但現在疫情,某啲銀行WFH既情況,需要預多一半時間,約 3-6星期。
有啲Offer 好既銀行因多人申請,甚至需時要 2個月添 ~

按揭時間則預基本 1個月~

如太耐無回覆,可以向申請按揭既銀行職員或中介查詢

--博士仔
風流才子當然要配美人

但不要隨便PM我啲女女,佢地只專長按揭,唔擅長其他哦

--博士仔
覆住咁多先,唔知有無遺漏。有既Quote 多次~

今星期都係我覆哦,大家可以盡情發問,盡情用問題虐待我

--博士仔
想跟博士搵食
咁8成既話 按保會點批?按保係咪好嚴?Thanks
你好
1.如搵左A同B銀行批9成按,要按保 ; 可唔可以同時間搵C或以上銀行批八成或其他成數都係要按保 ?
因為考慮到 如果9成唔批 我要再搵銀行申請既時候 會唔會唔夠時間呢?
2.再加上中途想加擔保人 係咪唔得? 同上既問題一樣 可唔可以同時間搵其他/同一間銀行做呢?
3.如果單位低市價 7折 但實際單位冇問題 銀行會考慮咩因素而批唔批?如果真係唔批咪變相要近返市價先批到?
謝謝
#3個月成交期 #唔該哂 #四百尾~六百萬樓下
唔該你
想問contract有寫約滿酬金
係咪出過一次就可以除12計落月入到?
我攪緊手續, 幾間都話唔計, 要留意

有冇多d detail
你出過未?
出左,問左獅子行山同boc都唔計的
只要對按揭有興趣, 對服務人有熱誠就可以喇~

--博士仔
按保一樣, 只要銀行肯批, 佢地只係審視多轉. 過到壓測就會出成功批核信.

因為你呢類case唔係正常case, 銀行已會嚴格審批, 因此銀行批到交上MC時基本肯交就直過到. 最難係銀行個part.

MC點解啲人話批得緊係因為佢地睇好多細節, 如入息要求多重證明, 出入數, 負債, 壓測等等.

--博士仔
你好
1.如搵左A同B銀行批9成按,要按保 ; 可唔可以同時間搵C或以上銀行批八成或其他成數都係要按保 ?
因為考慮到 如果9成唔批 我要再搵銀行申請既時候 會唔會唔夠時間呢?
可以, 但最多 3間. 因為MC只會睇頭3間銀行既申請, 其他唔受.
2.再加上中途想加擔保人 係咪唔得? 同上既問題一樣 可唔可以同時間搵其他/同一間銀行做呢?
答案同上, 如你人工唔夠計壓測時, 銀行會同你講最多批幾多, 或會建議多加一位擔保人先會夠借, 到時再加都未遲
3.如果單位低市價 7折 但實際單位冇問題 銀行會考慮咩因素而批唔批?如果真係唔批咪變相要近返市價先批到?
上面有同樣問題, 銀行統一以估價為準, 低於估價 10-15%已不接受按揭~
謝謝
#3個月成交期 #唔該哂 #四百尾~六百萬樓下

--博士仔

--博士仔
好奇一問,最近睇到有啲中介話可以用quota批到啲原本銀行批唔到嘅按揭,想問博士知唔知係點做
yes 所以買樓前記得同專業按揭傾計, 拎下意見. 咁對點部署按揭百利而無一害呢~

--博士仔
邊到搵專業按揭而家又無左預批
而銀行審批按揭所要求既文件只要:
1)3個月入息銀行月結單。
如支票出糧即要交埋票底以證明係公司票,及簽票人並不是自己。
2)公司信及糧單
3)MPF 記錄

以上三樣都無 ,但頭三年內盡力還可以還到樓價50% (層樓1100萬
博士

想問下月入61k

做足9按

最盡買到幾貴既樓
Hi 博士

想請教一下
我現有按揭係由未婚妻擔保。因為升職,將會自己都可以過壓測,所以想甩佢的擔保。
但按揭仲未完罰息期,請問我可以喺不罰息同以舊有term之下向銀行甩擔保嗎?thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞