撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
你個160萬扣左印花稅 裝修 傢俬錢 agent 佣未
扣哂喇,留左3x萬交稅,佣金,律師費
50-60裝修,傢俬
幫你計左,9按最盡借到約650萬(5.5% 30 yrs),target 7.1m就穩穩陣陣
--小秘書 tg@DrLoan
如果銀行加中介回贈總共多過1%先要扣貸款額,少過就唔洗扣
冇問題,5萬就過到壓測,仲可加埋bonus同租金收入,過到有突
每間銀行計法唔同,最普遍係半年平均數,冇啲銀行仲要打折計。而且你唔係高成數按揭,所以冇得免壓測。
你嘅情況,建議可加一個穩定月入二萬嘅擔保人,到時你人工正常翻再甩擔保吧
睇下另一半遲啲有冇打算置業,因為要甩人頭都幾麻煩,又要去律師樓搞、比印花稅、重新用你一個人工過壓測、如你人工到時唔夠又要加擔保人。所以問下另一半意見
accept,依家cut哂回贈,最少得0.2%
tg me @DrLoan
大部分行得0.5% rebate
高成數有啲炆水,最好有齊兩年稅單,未做夠一年野某啲職業都大機會得,例如公務員、醫護,大公司,mc case by case睇,試過有客都得
低成數就揀銀行做,唔是間間都受
出租樓你個名?已供斷?
700萬樓想按幾成?
擔保人年紀好緊要,基本上50尾60頭已經唔考慮,除非職業有說服性
冇問題啦,過到壓測有突,只要兩位齊兩年稅單、3個月糧單、mpf、冇外債冇擔保就穩過。
睇下咩類型sales,出糧冇太大出入都受,但見過有大行會婉拒或者叫你加穩定擔保人
其實睇邊間中介,有啲大a唔洗報都會照扣,有啲就可唔報但私下回,要agent同banker夾
Plan唔係銀行call loan嘅主要原因,最大因素有幾個:
1.樓價跌,業主變負資產
2.高成數按揭被發現出租
3.還款紀錄差,通常6個月都冇供樓,就會call
4.懷疑有洗黑錢活動,比AML關閉戶口
5.再申請二按,但銀行認為風險太高
層樓已供斷,層樓想按9成。請問咁如果長俸又點計?計屋企人60歲開始每月拎$25000左右長俸,過唔過到壓測?
2. 出租幫補下有咩問題?
可以,但唔係全部銀行接受,有部分銀行要打折計
小賭怡情唔影響,但每次都轉幾萬銀行就會懷疑你洗黑錢而影響按揭
tg me @DrLoan
要博,唔係間間銀行都受。計左DSR都大概65%,銀行放寬左都踩界,不過好彩兩位都係公務員,機會大,試過有客~66%都批到。可TG介紹鬆手銀行比你
唔係咁計,建期付款要係關鍵日期前3-4個月就需要搵銀行上會,而提取按揭貸款嘅時侯樓花已拎左滿意紙就得,屬於現樓按揭契,可做新按保PLAN
咁耐...有冇入多幾間做後備?
你問下恒生好,因恒生最近收緊左按揭,部分之前做開嘅case都reject,正常半個月至一個月就一定有消息。搞唔掂就tg me
tg@DrLoan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞