撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
出黎做野未夠一年,但今年年頭報過一次稅,仲做唔做到按揭?
Dr Loan, 想問下公務員長俸是否計入 入息到? 可否計落壓力測試到?
博士
壓測過到,提到按揭所有文件
份工穩定,無任何借貸。

但近兩個月有馬會既過數,想借9成,係咪借唔到了?
樓價約580萬
博士
新居屋 借300幾萬 預10月收樓 過唔到壓測
1. 手頭緊 最好選擇淨係拎1% rebate ?or 仲會唔會有非三大行有2% rebates offer

2. 有冇介紹🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
博士
壓測過到,提到按揭所有文件
份工穩定,無任何借貸。

但近兩個月有馬會既過數,想借9成,係咪借唔到了?
樓價約580萬
2% 應該而家無下話
應該冇 我都係問下
想問下博士

我target 700萬既樓

應該比到3成5首期

但我同女朋友月入得40k 兩個都公務員

過唔到壓測 淨係過到50%入息 想問有冇銀行會批?
而家好多間都0.5%
希望有1%啦
博士
買左樓花500萬,想行柒婆plan做按揭8成半
係味要等滿意紙出左先可以搵銀行?
大唔大機會出唔切?
謝謝🙇🏻‍♀️
我三月尾申請五成按大約借400萬
到今日已經兩個幾月仲未批好擔心。
請問如果銀行唔批係咪會同返我講?我又唔敢chur佢,我啲料唔係咁靚
下5 成都按咁耐? 邊間?
行山
同女朋友夾埋搵55K
有160萬首期
如果搵650-700萬樓
按揭有冇問題

同埋我5月返新工,最快幾時先可以買樓,銀行先會批按揭?

如果我8月買,用5-7月糧單比銀行審批有冇問題?
(5月冇出足一個月糧,5月頭先開始返,冇出幾日糧)
如果按6 成, CITI 會唔會批得好慢?
博士有冇做租者置其屋嘅按揭啊?
巴打介唔介意講你借幾多同分幾年,同埋你交左資料幾時有回覆
我係公務員(未過bar做左半年),月入22000
男朋友就月入32000
首期有150萬,想買590萬樓,會做8成按揭,兩個都係首置,冇私人貸款。

請問可以上到會,過到壓測嗎?
另外如果做8成按,駛唔駛準備1年黎既稅單,糧單,銀行月結單?
宜家銀行係咪好多已經係H+1.4,P-2.5%,0.5% cash rebate,會唔會有其它銀行有更好既offer?

麻煩你啦
55k 買650-700萬應該過唔到壓測
博士
想買500-600萬樓 9按
我同女朋友月入加埋有8-9萬,但問題係我8月尾先開工,女朋友已經返左一段時間,我想7月份買,但我上網見到好似要3個月糧單,我得份employment contract但冇3個月糧單,銀行會唔會批?(剩係女朋友應該marginal唔過壓測)
唔得 最最最基本出左一期糧先 仲要睇咩行業性質
睇佢做幾成,有錢做5-6成應該冇問題
160萬首期都幾難做到。。

但美聯個壓力測試網就話可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞