撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
有時真係好睇唔過眼
好心啲人買樓就做多啲功課啦
乜撚唔都計下準備下就咁彈個人工出黎就叫人幫你計
俾錢個個又係你自己
衰左就又無得賴人
咁都唔做下功課

屌你連有幾錢做首期都唔講
鬼知你買到幾多貴既樓咩
我都想知
哈哈
對唔住,我唔應該亂問問題,有冇討論區問問題指引,有send黎望望先,廢事又以後又踩親你條尾
哇屌,幾多歲?你確定你咁既心智係適合買樓?
咁撚多按揭計算機都唔㩒下
博士想問,通常銀行出完offer後可以hold幾耐?
博士,唔好意思,我想問下,宜家普遍啲銀行都係H+1.4
如果買家係穩定既工種,例如公務員,有冇機會可以傾下個息口減少少,例如H+1.39,H+1.38?
請問居屋或公屋可否按揭補地價? 如何計算?
我hsbc話兩個月
太太持有一9成按揭(2015年入)的細單位
現無工作,約久2.2m
因為按揭仍是 H+1.7%
想轉按

可以幫忙諗下咁可行嗎?

按樓價約400萬轉售某%給我(e.g. 1%)
我本身有一單位持有正做按揭
現新做按揭,轉為5成
可以拎正牌出租當收入

轉1%可以慳稅
有左我名又可以用我收入做按揭
先賜酒!
我建議你過左 probation. 先
有個技術上嘅問題想問吓

假設我6月申請咗按揭貸款,按照正常程序,銀行會check我TU睇吓有冇任何供款或者淺灰,我想問吓呢個動作係咪只係會做一次,臨近成交嘅時候會唔會再做多一次?

因為我想問嘅係,假設成交日期係8月15號,我係8月7號借咗一筆私人貸款。

我想問吓如果咁近成交期既時間貸款,會唔會影響銀行最後批核按揭嘅申請?因為我相信當時我應該已經簽咗Offer,定還是銀行已經不會再check TU?

而2者亦無關連?

最後想問,如果簽咗按揭份文件, TU會唔會顯示出來已經獲得貸款,並且月供係多少?
其實真係,上網大把計數機㩒到你借到大約幾多,睇岩 再搵dr loan介紹銀行好過,成日問人工幾多借到幾多,你話問下個月入係咪計到咁多好過
Ching, 另一半名層樓供淨220萬,月供萬三。。
如果想買多層,兩個加埋月入七萬,可以用最少既首期,會買到幾錢樓,謝!
想做 8成,借660萬
我做保險agent, 過往半年每個月有平均7萬收入
糧單show 到同autopay 出糧
銀行係咪照批到?

賣左上一間想換貨
不過d 規矩好似同幾年前唔同左咁
特別係高成數按揭
未補地價既租置公屋可唔可以做按揭?
或者加按
網上果D按揭計數機準唔準?
700萬樓價做9成
63000月入夠唔夠做?
批到啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞