撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
博士 如果想借盡720萬 邊間個息同rebate最好?
可以,過到壓測,正常3個月糧單,banker會識幫你解釋轉工,交住先,有機會要你後補多一個月糧單。
--小秘書 tg@DrLaon
比其他銀行慢,不過citi rate都係普普通通咋喎。
過到壓測一定要一年稅單
僅餘有間1%rebate
高成數按保規定要自住
*DrLoan
*DrLoan
掂la tg me,額外回贈比你
--小秘書 tg@DrLoan
如果講緊用綠表買一手居屋
買家過往貸款記錄 都差差既TU 對申請按揭影響大唔大
請問轉左剛公務員仲洗唔洗一年稅單(反映唔到新工收入)

稅單係咪指稅局寄黎收錢果張?公司俾你報稅果張有冇用呢
博士,我搵around 72k
想買10m樓,做8成按揭
知道過唔到壓測,但DSR唔過50%
hkmc係咪都會批,只不過要加保費?
想問下trainee轉perm人工double左做按揭有冇問題 糧單過壓測不過稅單就唔夠
換樓,新買嗰層想做9按
買賣成交日係咪at least 要差一個月新嗰層先可以做到9按?
總之申請按揭果刻要已完成舊樓交易,才能做9成,否則只可做8成
政府印花稅就睇你簽約日,臨約賣左就可以再買唔洗比額外15%

但高成數按揭係銀行交比hkmc審批,hkmc個首置標準同政府唔同,一日未完成成交佢都唔當首置,所以你遞交按揭申請時必須已完成整個賣樓交易先可以9按
我就係講緊林鄭plan
Hi Dr.
幫屋企人問,情況係咁
低薪一族買多間
男仔早兩年前買左400萬樓
業主淨係寫男仔
(當年佢人工差少少1-2k,所以要老婆做擔保人先上到)
現合法五成收租,收11K,有租約有報稅
佢老婆搵15K ,依家睇啱另一層400萬樓(買來出租)
有250萬cash俾首期、稅同佣
依家女仔想買,想問吓銀行除擔保人有啲咩手續?
未過三年會唔會又要再罰錢,重新做按揭之類?
男仔嗰份人工同埋收租七除八扣之後,有按揭身份可唔可以幫手擔保女仔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞