撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
想請教下按盡舊樓買新樓問提。

舊樓大概值4.5M , 尚欠0.75M。 夫婦二人月入70K,新樓可負擔幾錢? 我target 大圍站。

多謝回覆🙏🏻
想問多啲資產抵押按揭 做到25%即係點?
即係我戶口有一百萬就可以借25萬 或去到40萬?
冇擔保人了.. 我都想按盡舊樓 或入息從新做唔到 應該難啲搵返個人工
我岩岩幾個月前東亞做過,批4成,唔使行資產,只需銀行有十零萬,大約批2個月
其他銀行基本上都要有足夠fullpaid樓嘅錢行資產去借4成
東亞呢個係可以預批?
同埋息係要多啲?
我無睇你上面嘅問添,因為我按果間本身已經係供完了
但你果間係俾左4成首期想套現多啲出黎,暫時應該淨係可以行入息去借多啲,行資產而家間間行都好嚴,之前問過獅子,我果間供完嘅樓值7球,佢話要我有等值7球嘅現金(唔包層樓) 先按4成俾我,得東亞比較鬆,但你呢個情況真2係好難行資產
明白🙏🏻唔該晒
求指教
想請教下博士
想買7.6m樓花 建期
借款人+擔保人每月收入扣除mpf後=63.3k (固定收入有稅單) 有信用卡準時還款
有cash 1.9m
假設申請上會時估價無跌同現行息率計算
我自己計好似無問題
想知有無野要注意
感謝
你好博士
假設我有穩定收入(做醫院), 月入過咗用網上按揭計算機計出嚟嘅最低每月入息要求(好似呢款咁: https://www.midland.com.hk/calculator/mortgage-calculator.jsp), 銀行會唔會有機會唔批?
博士,想請教一下
我同女朋友月入加埋52k
如果想買6M既樓比1成首期
做唔做到9成按
麻煩博士
博士, 本人月入74k 政府工,第一次買樓

假如想買950萬樓,最好儲幾多首期和揀咩按揭計劃?

仲有咩要留意 (e.g. check 層樓估值有無950萬)?

感謝。
你好博士,我同男朋友月入大約$9萬,想買$6-700萬樓,9成按,而家大約現金有$80萬。
我媽層樓下年就供完,想加按佢層樓套5-60萬可以俾印花稅、按保同雜費。
佢層樓市價大約$550萬,佢本人仲有返工,係唔係都可以加按到拎5-60萬?
兩個人收入: around 6萬
(啊哥澳門做野- 個個星期番黎)
我做銀行🏦,啊哥做賭業office

首期:約一百萬

最多買幾錢既物業
按揭成數有無限制?

Thank you
唔可以啊,因林鄭新plan:800萬以下做9成,1000萬以下做8成,條件係必須為現樓同自住。

而舊plan 600萬以下做8成、400萬以下做9成則樓花也可。

好似你個case over 600萬想做8成或以上只可以靠發展商二按了。但要留意過壓測係用利息上限去計,即如第3年係5%,壓測會是 5%+3% 咁去計。所以最好計清楚自己afford 得到先好去馬啦。

— 按揭小幫手
如果啊哥係香港永久性居民同時可以提供到在港住址證明或者直屬(父母、配偶、子女)在港住址證明,按揭成數係不受影響。 但要留意唔係間間銀行都接受非本地收入去做按揭,而且需要嘅收入證明都會比較繁複。所以最好買之前問清楚銀行要求先。

— 按揭小幫手
可以做股份轉讓,但律師做deal diligence 盡職調查時,見你有負債的話,新買家需要全盤接手,而視乎唔同貸款,有啲係需要先還款後才可轉讓。按揭係其中一種。

所以買公司買樓時係需要full pay 再按揭的。同時舊董事係股東上有轉變時有責任通知銀行的,因銀行既loan 都係董事做個人擔保,通知銀行亦係保障自己既做法。

— 按揭小幫手
幫你計左如果target 650萬做9成按30年,壓測過左少少,大約係61-62%。不過因為女朋友係公務員關係,職業穩定較有說服力所以好大機會會批到,當然都要有齊糧單稅單,TU正常啦。

至於邊個做擔保就建議考慮邊位將來人工加幅大啲、職業穩定啲既做。因為咁問得時,相信係想之後再買多一間,咁既情況就睇:假設將來男方人工加左,單靠自己入息都夠計,供得到剩餘按揭,就可以考慮甩女方擔保人嘅身份。而因為女方係做公務員,再買樓嘅話銀行按揭會相對易批,甩完擔保後按揭成數又唔會減,又唔影響壓測。所以建議女方做擔保,方便之後再買樓做按揭~

— 按揭小幫手 tg@meowminion
一般1~2星期可搞掂,快嘅一星期都得。但都要因應市況,如現在疫情不穩,有機會work from home時會拖慢左工作進程。所以最好就定期跟跟律師,最好用相熟既,除咗收費平啲外,仲可以確保無甩漏麻。

— 按揭小幫手
請教一下

假設有兩個人,A與B
兩人收入同樣為30k

當A買4.5m樓先,B做擔保
做9成按,月供15k左右

如日後到B買樓,A做擔保
咁壓測及入息應點樣計?
博士,想問一下,我可能因為試過2,3次遲交卡數(唔係大金額),早幾日check TU先知道跌到得C。宜家已經找清哂卡數,我本身職業係醫療行業,相對都比較穩定。黎緊買樓想同銀行借按揭,想問下會唔會有影響?
唔該哂
有層700 幾萬既樓 仲有三個月供完
想按出嚟買多層
最多可以按幾多?月供幾錢? 謝謝
請問我係一層樓既聯名借款人,仲有33x萬loan
如果我買樓係咪借唔足?,但我買新居屋係咪會有房委擔保就一定借得到?
感謝巴打解答
同問
睇中大概7m - 7.5m既樓
現金大概1.3m -1.4m
月收入40k (未計花紅)
係咪首置唔使理壓測?可以借九成
女友得10k 左右入息又幫唔幫到手?
請問父母(50歲鬆d)抽到綠置居, 打算揀150萬左右嘅單位, 暫時得我爸爸有做野, 但打算買左之後媽媽都會去搵野做, 而我自己已經有一份mortgage 係身, 請問如果我做擔保人, 銀行會唔會批按揭? 抑或政府已經做左擔保人?

唔該!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞