撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
依家CUT哂轉按回贈,又加息,你視乎到時現金回贈減翻加左嘅息口仲有冇賺,通常需要套錢或者甩名就轉啦~
--小秘書 @DrLoan
唔會~只要唔係財務公司借風險就冇咁大,好多人一drawdown完按揭就借p loan當裝修都冇問題,入息夠借就得。
未結婚就唔得,要結左婚做左另一半嘅直系親屬先得
巴打要多啲資料先答到你
居屋有冇女友名?
女友月入幾多?你想擔保女友再買多層?
博士,想問我細公司做左5年,月入35k,有mpf紀綠,稅單,但出糧係銀行公司account轉帳,無寫salary,如果我想8成按買420萬38年樓齡,佢會唔會審批好嚴唔批我?另外想問如果想買貴d加擔補人,老豆過左65歲,依家係唔係唔會計?
有人會拉長還款期以舒緩現時供款壓力,你計下每月供款同利息有冇大分別,但轉按記得跟翻舊按揭成數,記得加埋按保費。
https://www.drloan.hk/calculator/mortgage.html
過左55 歲做擔保人角色唔係太有效
只計轉按後供樓嘅按揭利息。如果係轉按套現,就只計原有貸款額嘅部分,唔計套現出黎嘅資金。
想問巴打 最近抽白居二 如果好運中到 意向買d自己區既未補地價公或居屋

但因為我心水既公居屋都已超過30年 想問按揭最多借到幾多同幾多年? 9成按加25年得唔得?要唔要咩擔保人咁

家庭月入唔計花紅就4萬 謝謝
要跟翻首置按揭成數~定息按只係免去壓力測試,但仍需達到供款與入息比率(DSR)不超過50%嘅要求。假設1200萬樓按5成,過唔到+3%壓力測試,但只要你DSR不超過50%,用定息按都可借足5成。
想問 如果稅單上部份薪金寫咗去僱主返還租金會唔會影響批按揭?
首先,舊樓供斷左按揭未?
當已供斷先,佣金收入只可借8成,共4.8月入,可以借約500萬(2.5% 30yrs)。
未供斷就另一種計法,要知現時每月供款先答到你
https://www.drloan.hk/calculator/mortgage1.html
幫你計咗壓力測試都夠過冇寫Salary 但prove到係自動轉賬就得。
老豆唔計,過咗退休年齡啦除非份職業好有說服力~睇啱樓搵我介紹鬆手銀行俾你
—小秘書 tg @DrLoan
巴打,想問一下如果買樓花想多D折扣簡即供plan, 但到時後來先發現差少少唔夠4成錢,可以到時先轉番建期的嘛?還是簽臨約個陣簡左就無得轉?
博士,我同女友想買樓借9成,我月入27K,銀行穩定過數記錄,女朋友做文書都係穩定岀糧15K。
但我地都未有稅單,請問會唔會影響批核
Thanks 博士
舊樓供完嫁啦,不過男仔薪金係萬8蚊底薪加一堆fixed allowance,咁係咪不變都係5百萬同8成借貸?
博士,幫朋友一問
假設想轉按,但間屋係舊按揭時變左凶層
會唔會因為咁影響左轉按?

同埋係咪如果只係一般命案(例如係新聞都報唔到邊層既租客空中飛人),都未必影響到估價?
博士, 想問下本身自己入息唔高
想加阿爸做擔保人但已經60歲
銀行係咪會因為年紀太大唔批做擔保
巴打 想問下全新白表/綠表居屋做mortgage既話 雖然唔洗過壓測 但係咪都要符合番供款入息比唔過50% 否則係做唔到mortgage
博士, 想問下因為呢幾個月疫情關係放NO PAY LEAVE近呢3個月收入少咗

想問下入息果度應該係點計? 係計返上年收入定係最新既收入?
博士你好,我第一次問嘢
琴日睇啱咗間村屋,從來冇買過所以唔太識
村屋係咪都做到8成按?邊間銀行做好啲?
聽個AA 講唔係好多銀行做村屋
我都係白居二買家已收樓。以我同銀行傾過嘅info, 過咗30 年應該得6成按
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞