撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
長act (試升級) 同埋暫時act (temporally double sideway)會唔會有分別? 前者會唔會可以計埋? 例如提供act左6個月以上的salary prove?
你係老移個隻長act 可能有
同問
你連收入都過唔到一半月供比率
何況壓力測試
搵個擔保人就做到
你可以搵按揭計算機粗略計下
人地點知你實位 ACT 定 doubling sideway 啫
就算實位 ACT 都可以跌番落黎架嘛
博士你好
諗住做7成半 - 8成按揭
1. 今年2月轉過工(政府工但非公務員),冇最新稅單(有舊工果份),會唔會有問題?有月結單出糧紀錄
2. 家母仲有幾個月60歲,可以做擔保人?
3. 擔保人要check TU? 如果佢冇用過信用卡冇借過錢會唔會有問題?
未補地價居屋想轉按 要點解
有問題想請教各位大佬

我月入大約6萬
家姐月入4萬5左右
有1300萬首期

想買間~2000萬既樓一家人住,係咪over一千萬最多借50%?
但我人工係咪過唔到壓測? 如果用我名做業主我家姐擔保我得唔得?
固定受薪3個月收入證明就夠

你第二個問題我問過好多次
低於60歲可以做但有風險
尤其而家銀行收緊哂批核

擔保人要check TU
白板乜都無未必好
但正常無遲交過應該ok
老婆有冇香港身份證,如有,係永久定非永久?
同埋老婆月入係香港定非本地?

—小秘書 tg @DrLoan
無香港身份證,非本地收入
想買5m 以下樓 有1m首期 我人工19k 女朋友14k 壓測係咪好難過
你地9按唔計加借保費大約借到345萬
都買到400-430萬樓?
幫你問左銀行banker~9成或以上Acting都唔計。
如果你真係好擔心不妨可以再問多次經絡

有唔明既再問我--按揭小書僮 tg@missmeow88
博士求教
10m 以上最多借50%
你人工過唔到 (13m 首期都過唔到)
加家姐做擔保人可以
1.如搵左A同B銀行批9成按,要按保 ; 可唔可以同時間搵C或以上銀行批八成或其他成數都係要按保 ?
因為考慮到 如果9成唔批 我要再搵銀行申請既時候 會唔會唔夠時間呢?
2.再加上中途想加擔保人 係咪唔得? 同上既問題一樣 可唔可以同時間搵其他/同一間銀行做呢?
3.如果單位低市價 7折 但實際單位冇問題 銀行會考慮咩因素而批唔批?如果真係唔批咪變相要近返市價先批到?
#3個月成交期 #唔該哂 #四百尾~六百萬樓下
博士

年頭加左人工
但早幾個月公司有兩個月出七成糧 後來一次過出返扣起左既人工
請問對按揭有無影響
定係睇過往十二個月既總人工?

謝謝
未補地價既居屋都可以做到純轉按,但無得套現,轉按翻p plan,所以純賺現金回贈咋(不過依家轉按回贈唔太吸引喎),最緊要係要預先向房署申請左先,不過通常都會批~

而轉按加套現就好難喇,要得到房署批準,而房署只會接受某幾個特定申請原因。同時亦要出示到有關文件作證明~例如:財務困難,欠下巨款、子女升學、醫療費用、白事費用、離婚分家產。同埋要預先向銀行拎左審批信先可以向房署拎同意書,一般大約等6-8個月左右先批。

所以師兄你係需唔需要套現?
要幫手可以TG搵我--按揭小書僮 tg@missmeow88
對~首置人士買1000萬以上物業最多做到五成按揭,如果單係你自己份月入係過唔到壓測呀。

不過加埋家姐做擔保人兩人收入合共$105000,再+3厘息後壓測係53.1%,穩陣過到壓測。不過前提係兩位都無任何按揭/loan係身,同埋兩位都要齊糧單、稅單、mpf,審批需時2個星期左右。

Btw要按揭部banker或plan可tg我介紹--按揭小書僮 tg@missmeow88
1)你過左三個月試用就冇問題啦,有舊稅單可以。另要準備三個月銀行月結單、MPF、糧單同公司contract。但有機會按保用你舊人工去計算壓測。

2)一般銀行用75-歲數,但通常6字頭大部份銀行都會好保守,除非本身擔保人既工作好有說服力。有無試下搵其他年輕啲嘅親屬幫你?

3)銀行會check擔保人既TU評級,如果你申請咗信用卡但係冇用都得,如果直情冇申請過,tu就直情冇評級,銀行要花時間查,清清白白就唔洗驚啦
要介紹銀行可以TG搵我--按揭小書僮 tg@missmeow88
唔該晒博士
博士,請問按揭保險嗰度,有一個條款係如果未償還本金餘額降低至物業價值六成以下,按揭保險就會自動終止.
想問個”物業價值”係咪最新嘅銀行估價? 如果係,咁第三年估價升到滿足到上面個條件,係咪都可以有15% refund?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞