撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
新樓一收樓就收mc要出地址證明,點俾佢?
簽完offer letter後去申請信用卡會唔會影響我d咩?
咁想問埋佣金收入嘅話 呢期計壓測有無咩話點計多
見話佣金收入好似嚴咗好多 驚一陣壓測唔過就gg
佢會點叫你比地址證明?
360/540 = 67%
360/560 = 64%
你想去買按保?
正正常常申請一兩張係唔會有問題。
但千祈唔好傻豬走去申請私人貸款。另外你知唔知係樓按銀行再申請信用卡,個額度會大過你出去申請個啲?因為你有層樓係銀行度抵押,如果想有大額信用卡,係原行申請喇!

—按揭小幫手
好彩你無出租,唔係就gg 了
咁情況可以同MC講明情況,未咁快有信件,等一個月後收到水電煤單再比MC

—按揭小幫手
當估價係560萬,套現50萬即大約轉按做6成半,364萬。唔超過壓測40%,好穩陣,所以個少少電器分期更加唔會影響到啲咩。

但提提你,銀行最多只可做6成按揭,超過6成就要上MC交保費。你呢個case 65%,岩岩多左5%成數要上MC,有無考慮反正要比保費,銀行利息又平,以你地人工借到佢盡?

Btw 如轉按,新plan 蓋舊plan 律師樓找完數後尾數會直接入落你指定既收款戶口。

— 按揭小幫手
一般都係以六個月收入平均數去計,如果收入比較浮動例如地產、保險等行業就有機會提交稅單去證明收入,有機會以低者為準,視乎收入浮動度大小。

如果要做高成數按揭,最多只可做8成。有啲銀行睇平均數之餘仲會再打折,最常見係打7折。 如果仲係唔確定,可以俾我幫你計下數。

— 按揭小幫手
應該做5成至6成
成數愈低係咪無咁嚴 會折少啲?
AA介紹個banker 十問九唔認
巴打,最近簽左臨約,想借六成mortgage , 但物業有order 26 ,(common area) ,想問會唔會批唔到? 暫時問過大貓,初步話可以,渣打就話唔得
明白~ 純粹想申請張信用卡賺里數因為黎緊會有大額簽帳
已有一層樓供緊約$17000
想買多層
兩人月入共約$115000
有2M Cash 首期用
1)請問最多可以買幾貴既樓?
2)擔保人有按揭, 樓價>$800萬至<$900萬, 最多借到7成?
3)擔保人有按揭 , 壓力測試會變做35%/45% 定 40%/50%?
4) 銀行有pre-approval 嗎? 經HKMC 就做唔到pre-approval?

Many thanks~
你好,想問
1. 60歲做保安做到擔保人嗎?
2. 借5百幾萬個rebate 有幾多到?
ths
你好,請問
我兩年前幫家人做左擔保人
呢兩年佢都準時供樓 但佢人工冇加過 同兩年前差唔多 都係20 K到
我係咪要等佢人工加到唔需要擔保先可以甩擔保
同埋甩擔保手續係點? 係咪同本身按揭間銀行講話要轉按甩擔保就得?
Many thanks!!
博士你好,之前有問過你已稍有了解,但今次想問多D
新按保首置免壓測但都要過銀行果關,但傳統按揭係咪就一定要壓測?

如果買新樓但又唔用建期,發展商有傳統銀行一按+ 發展商二按,我想請問一下,個壓力測試係點計的?

舉例, 如果層樓 600 萬 ,問傳統銀行借 60% = 360,假設2.5厘
淨返 20% = 120 萬問發展商借,假設3厘

我想問一下,個壓力測試會係夾埋計定點? 上網搵過搵唔到相關資料

假設呢個CASE, 如果600 萬樓,20%首期,6成銀行一按,2成發展商二按, 入息係 46K 無其他供款或負債,係咪都過唔到壓測,發展商唔會批二按而一定要用建期?

謝謝!
博士你好,想問吓
1) 做五成按如果能夠提供最近六個月糧單可唔可以取替稅單?
2) 家人己經五十六能否仍做擔保人?

Thanks
博士,緊急一問
買樓花,即供,首置做按揭可唔可以做8成?
還是只可以做6成?

博士你好

2夫婦疫情下加埋23k 買左樓花510萬內 建築期付款

想問
1 借盡可以借幾多?首期最多2.8m
但借到多小小就想留返個錢係身邊

2地產按揭話暗價可做h+1.5 0.5%rebate 是否正常?

3關鍵日期係下年年尾 但發展商提早成交有回贈
想大概21年2月左右成交 10月去申請銀行做唔做?

4地產按揭部話提早成交銀行會直接扣起個回贈之後同我做按揭 但律師樓話我臨約簽左係510萬就係pay 510萬俾發展商 之後發展商點回俾我就係發展商嘅事 咁邊個啱

感謝
我買左樓花選100日即供,原本唸住安全啲,就選左發展商按揭就5%折扣。
但而家同銀行都借到,簽左按揭信,選銀行按揭就有6%優惠,咁發展商果邊仲有1%折扣,如果問返發展商拎會點?對已批既按揭有無影響? 成交期係11月中
應該咁講,6 成內嘅話銀行係自己批,唔洗過MC,相對會批得鬆手啲。畢竟借出去嘅錢數目唔多,成數又低,足夠保障佢地自身。

至於打幾折方面就係真係要睇返唔同銀行政策,有啲銀行唔需要打折,有啲銀行需要。

—按揭小幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞