撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
同女朋友加埋人工50k,佢公務員33k,我銀行17k
想買600萬樓做9成按揭,未過到壓測,首置係咪比多d hkmc保費就做到?
同埋依個case,邊個做借款人/擔保人好?
感謝
巴打好幸福
本人已申請行山 中銀按揭,請問仲有邊一間間批得快和回鏳多?上網check話大新有1.8%
呢個係個好問題。

係銀行審批層面係無限額可言的,因為都係公事公辦,過到壓測就同你批。

而限額之說源於資訊不平等:
1. 銀行資金有限,批完就無,唔係行內人唔知幾時用完。今年咁既情況特別多見,如年頭大行都有一段時間押後審批或放款,如果早知早申請即早日成功批核,叫做食到個「限額」。

2. 銀行按揭職員做按揭無佣金。因為銀行職員都係跑混合數,即又要跑保險基金數、開戶口數、按揭數,各項都達標先有獎金。因此簡單既個案容易搵人做,但複雜的花時間要處理的則好少人願意做了。亦產生左「限額」問題,要有誘因人地才願意花多點時間去處理相同數額的個案。

3. 靚數靚方案。最近有銀行做到市場最高 0.5%現金回贈,銀行都講明每個個案去審批,不是每個個案都可成功申請到,但講到尾都係資源分配既問題。即幫忙處理按揭既銀行隊伍一向「好數」,銀行會願意分配多啲資源比佢地做生意,即使借款額不足 300萬,仍可取得 0.5%回贈。呢個亦係「限額」問題,亦係資訊問題。

世人都係捨難取易,人性亦離唔開利益兩字。係資訊未全面透明底下,只可繼續沿用老方式處事 -- 雞比打人牙較軟...
但雞比幾大,就視乎唔同中介了,市場都係講緊 3-5,但有行家卻 10-20... 所以如個案複雜都好,唔好急病亂投醫,多多做資料搜尋,拎多啲資訊,會慳番好多錢~

--博士仔
同你對答緊個位唔專業咩

--博士仔
銀行好鬼死板白痴的。你要知銀行都係「打緊一份工」,佢老闆係金管局。銀行做既每單個案都要上報老闆的,所以最緊要「面數」,唔理你之後一年供得哂,你現在無要求既文件就係會唔批。

但講真,要上面堆文件有幾難~
搵個有公司既朋友去夾夾喇~

--博士仔
6萬1月入,當你做足 30年按揭,以現時 2.5%年息計算。

你最多借到 640萬

期後就要睇番你有幾多現金喇。如你有 600萬既,咪買到 1000萬樓~

因為 1000以上只可做 5成按揭,1000萬既印花稅係 7.5%即 75萬。
600萬現金只係岩岩好比到 500萬首期,75萬稅,10萬AA佣,已經所剩無幾了~

大致用番以上邏輯就可以計到自己買到幾錢樓了,唔明再問~

--博士仔
唔可以,因為銀行係以新plan 蓋舊plan 的。

但唔罰息都可以,就係原行申請。因為原行關係,銀行會延長你罰息期取代罰你息。即如罰息淨 1年,申請完甩擔保後,新plan 罰息 2年,做完後罰息期會變 1+2 = 3年~

--博士仔
過到供款比例 50% 就可以啦。但都要睇壓測過唔到係去到幾成,如去到 65%或以上,就未必適用加保費照批既玩法了。因為以往例,最盡銀行都係批到 65%壓測,申請人仲要係公務員,即你個情況。所以如過 65%就建議買細價少少,無謂將自己放係有風險既位置,始終首期儲得不易阿~

關於借款人同擔保人,其實責任上分別不大。
反而邊位做業主值得講啲。
應以將來搵錢能力大者做業主。因為搵錢多時可以甩擔保,一個人上哂成份按揭,另一位可以再買樓。咁樣配置會好啲~

--博士仔
簡直我偶像,我夢想就係老婆包養自己

--博士仔
睇黎你睇大新Offer個網好耐無更新

大新年頭cut埋中介佣金,點會維持咁高比客既回贈。

快手既你都入左喇。富幫都快,但只限 6成同息口貴啲,約 2.8 - 3

--博士仔
買樓既人少左,但做親都係高成數

巴打係樓市淡淡,想搵班友黎笑鳩佢

--博士仔
咁多位大佬,如有甩漏請再引用

--博士仔
博士你好,有問題想請教下

如果想買7百萬既樓,首期比四成,請問月收入大約要幾多先上到會?收入係計MPF前定MPF後?雙糧計嗎?

同埋一般過左罰息期還款(我意思係只係還部份,唔係一次過還晒),係咪真係會慳到好多息?因為我網上見到好似過咗罰息期還款都依然要比罰息?

唔該晒
呢期回贈最多去到幾多?
同埋邊間?
中銀批左
匯豐批左 最垃圾方案+批唔足
博士你好

想買8M樓

有cash 3.6M到 (冇計錯應該夠比樓價40% 印花稅 AA佣)

剩返60%樓價 4.8M 想做按揭

兩公婆夾埋月入40k 上網check過hsbc boc hang Seng 個啲 借得4.2-4.4M到 2.5%計

咁樣大唔大機會批到?
感謝博士,好多朋友都否定quota呢樣野,我自己都係個sales仔,所以半信半疑,我對住啲煩又多要求嘅9客我都係直接話冇貨就算,我上樓都係靠個朋友關係先做到,所以真係做個行先知個行。好彩當時冇信個啲唔識扮識叫我信佢冇可能嘅朋友
博士好詳盡
唔該哂
博士你好
本人打二份工,一份55k 一份18k 全部auto pay 有一年record

幾年前有幫媽媽做膽保人借1.85 m買樓 佢供7500一個月

剛買了一層710左右既單位 已找了行山 中銀申請4 至 5 成按謁,請問我個case安全嗎?

要唔要申請多一間?
博士

想請教下清唔清楚中銀個按揭計利息係點計

我係H+1.3% cap P-2.5=2.5%

計算方法係用網上計算工具set 2.5%年息,
計算每一期(1~360期) 供款額,再用返前一個月既貸款額x(H+1.3%)/365x31日(或30/28日) cap2.5%去set excel表,
但每期個數都同中銀唔同,應該點計先岩
同男朋友2個人月入60k
本身有層私樓有一半名(一半老豆 但佢無做野)
值500萬 供緊7k/月 放租14k (但按個時係寫自住)
請問如果我做擔保唔落名
用男朋友名最多借到幾錢?
如果有100萬係手最多買到幾多錢樓?
擔保人做細公司對批按有冇影響?
留明聽日問
有換樓問題求教
Background: 而家住緊一層自住樓,估價800萬,借左6成,而家仲有450萬左右未還,業主得我名,老婆個名未用,按揭我係借款人老婆係擔保人,下年入息應該足夠可以甩左擔保人用單名繼續供,我同老婆月入各total 90k左右
如果想用老婆名買多層~800萬既樓自住,將原先果間放租,最多可以借到幾多?有冇機會做到8/9成按?
因為諗緊而家果層如果放租應該可以對沖到供樓支出,但如果搵銀行做第二層樓既按揭果陣唔知銀行會唔會考慮呢點
定係就算將來其中一層會放租都好,都係用月薪~100倍黎計?(i.e. 我地月薪90k, 最多借~900萬,即係等2層樓最多借900-450=450萬)
唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞