撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
4. 居屋問題

(i) 未補地價公屋/居屋可唔可以加按/轉按

可以, 但房署只接受下例原因申請加按/轉按:
1. 財務困難、欠下巨款
2. 子女升學
3. 醫療費用
4. 白事費用
5. 離婚分家產
以上原因必須附有證明文件

銀行只做未補公居買賣按揭,因為政府擔保。買左/想再轉按/加按,係無銀行做的,因為未補地價有一半業權係政府,想轉按/加按時必須拎房署同意信。

而呢封信唔係話拎就拎,除左要有上述理由,加佢批都要6-8個月外,房署最仆街係要拎預先審批信,唔係間間銀行肯出,所以極難攞。

因為咁搞到市場出左好多相應既財務/中介專做未補地價公居轉按,閒閒地都收人三四十萬去做。因為上述理由最容易達到既係財務問題。

求其去借條二按/業主貸款,就有合約比房署睇,叫佢搞。啲財務/中介往往捉住呢點,就劏啲業主,財務既收成廿幾三十里,中介既收成廿幾三十萬手續費,搞到成本好高。但當然,如真係清街數既,咁樣轉一轉都叫抵,因為上番銀行講緊2里幾息。但想套錢投資就要計一計成本喇...

(ii) 未補地價公屋/居屋點上會、點過收入支出比例

即使無入息都唔洗驚,因為政府擔保,所以係「申報」入息就得,唔洗「證實」入息。而且銀行唔理樓價最高批95%按揭,姐係層居1000萬都好,最低首期都係50萬。

(iii) 如未補地價公屋/居屋過左政府擔保既 30年 或 將近期滿, 點算

銀行有守則: 就住不同期滿狀態有不同成數批出。
- 如政府擔保10年內完, 銀行只會當私樓做, 最多做6成按揭, 且做唔到按保.

- 如 20年內完, 照舊正常做法, 但最長年期會 = 剩餘政府擔保期
5. 轉按問題

轉按其實同再申請按揭無分別。都係準備文件、搵銀行、填申請表、等批etc

(i) 點樣可以快速知道自己人工最多借到幾錢?
呢個方法過埋壓測架啦:
假設無任何私人貸款,人工一萬可按揭借一球

(ii) 點計物業最高套到幾錢?
物業最新估值 * 按揭成數 - 現有按揭餘額 = 可套現現金

如可套現現金 = 零或正數,則可以做轉按。到時再揀要唔要錢都得

(iii) 點考慮轉唔轉按好?
轉按前要諗清楚買樓目的, 如:
1) 短炒既,過3年印花稅就可以賣. 或過2年罰息期後就轉按, 賺現金回贈

2) 長渣既,就唔好無端白事咁轉按。因為大家都知,所有放債公司都係先息後本,頭個幾年幾乎全部息咁濟。如你長渣,2年轉一轉,你永世都供唔完層樓

(iv) 之前做高成數按揭,想轉按點搞?
1)按保費一次比既,過左罰息期轉,按保公司會按比例退番保費比你
2)按保費逐年比既,咁隨時走就走架啦,走左唔洗再比

如高成數轉高成數按揭,除左考慮罰息期,最主要考慮埋保費退到幾多、同新按要比幾多保費。如退同比對衝左既,值得做,因賺到銀行回贈。但要比突既就建議一動不如一靜喇

(v) 如之前做按保, 物業升值左, 可以轉按套現, 賺回贈嗎?
要睇情況, 舉2個例子:
1)
600萬做8成 = 借 480 萬
800萬做6成 = 借 480 萬

以上述例子轉按只賺回贈,套唔到錢
如物業升穿6球就已經做唔到按保,轉按係要貼錢。簡單例子:
2)
600萬做8成 = 借 480 萬
700萬做6成 = 借 420 萬
先忽略兩年供既息本,就咁轉按要抬 60 萬先轉到按

(vi) 如有好多不同債務, 可以轉按一次清哂佢?
如可以套現額度足夠找哂外債, 係可以的.
操作: 以轉按形式同新銀行申請時要求將套現既錢找TU數/街數. 好多客都係咁樣做轉按/加按,慳息之餘又賺埋回贈
申請按保的文件要求 (一定要齊備, 以下係最底要求)

(i) 穩定入息:
HKID
住證 ( 水, 電, 煤月結單)
3個月MPF, 糧單, 公司信/僱員合約, 銀行月結單 (Auto-pay/支票/公司轉數)
稅單 (有係最理想, 無但上面3個月既件齊哂既亦可.)
按揭供款表 及 按揭還款記錄 / 買賣合約
睇樓

(ii) 非穩定入息 (人工會計6個月平均):
HKID
6個月MPF, 糧單, 公司信/僱員合約, 銀行月結單 (Auto-pay/支票/公司轉數)
稅單 (有係最理想, 無但上面6個月既件齊哂既亦可.)
睇樓

(iii) 非本地收入:
HKID
6個月糧單, 公司信/僱員合約, 出糧銀行月結單
稅單 (有係最理想, 無但上面3個月既件齊哂既亦可.)
睇樓

特別條件:
- 海外工作收入必須佔申請個案中所有申請人的總收入50%以上
- 証明與香港有緊密連繫(1) 受聘於本地僱主 或 (2) 書面聲明有直系親屬(只限於父母、配偶及子女)現於本港定居。

(iv) 自僱人士:
HKID
BR, CI, NNC1
有效的執業證書(只適用於專業自僱人士)
6個月公司 及 個人銀行月結單 及 內部帳
1年財務報告
稅單
按揭供款表 (睇到最新結餘) / 買賣合約
睇樓

*如屬獨資經營人士, 收入會以稅前盈利計算
如屬合資或有限公司, 收入仍以稅前盈利計算, 但會按照借款人佔公司多少股份比例計算
如公司蝕錢, 則不會計算借款人已出的薪金

非穩定入息例子:

1)地產(底薪加佣) 2)保險(純佣)

銀行對入息唔穩定既工,會睇6個月入息,計平均數。如非常不穩定,如6個月內,得中間卡啦有十幾萬佣,其餘得萬拎既,銀行會將入息打6-8折不等。

只要入息夠計,按保公司會照做照批的。如真係好擔心,可以搵銀行做預先批核,成功批核既,offer 一個月有效

1)雙糧,僱員合約有寫明既,會照除12計每月人工

2)花紅,因不穩定,銀行要求要做滿2年,睇兩年花紅,再計平均每月人工。工作不足2年則花紅不計

高成數注意 :
1)買既樓要業權清晰,不可被釘契。如天台或平台有潛建,一般會釘成棟樓,買呢啲單位時要問清楚AA,係咩潛建、法團有無傾過點處理(有啲外牆招牌、廣告等會涉及業主立案法團)。一般MC見到有釘都唔會做(但銀行6成會照做),如你真係好心儀個單位,但實力未足以應付到6成。建議先搵銀行做預批,佢地會上埋MC,批到有效期一個月,到時補張正約去就即刻上到會,唔洗再批過

2) 高成數按揭統一批的,市場只有三間按保公司:
i)HKMC ii)昆士蘭 iii)AIG
藍綠色同刀塔同三間都有合作
痕身同兩間
其餘同MC合作
利申只for 參考,無列足哂。但3間按保公司準則一樣,只係一間唔批可以搏懵試第二間,但有定心理準備,一間唔批第二間都難。

通常銀行只會幫你交去一間,批唔到就批唔到。要搵相熟做按揭既人先可以搏懵試多幾間。
jason999
係咁銀行要睇幾多年既財務報表架?
謝謝!

過去12個月就可以架啦
樓主你好
有d私人按揭問題想請教下你
可唔可以add我tg:@T_numb傾下?
唔知點解我add你既時候彈app
岩岩已經add左樓主tg了 希望可以解答下
收到
層樓600萬
借480萬
銀行rebate 2.1%
個rebate 會點樣比番我?
唔係好知點運作

Drawdown 後一星期內自動轉帳去你按揭間行既銀行戶口

中介回贈就要Drawdown 後 3個月內,銀行出佣比個中介後,中介再回比你
想請問一般要料靚大概要搞幾耐?

一星期也可
我覆左你了,對嗎?
覆左喇 好多謝樓主係tg既耐心解答
有d人話 夠期就做轉按賺回贈
我轉按左一次 就夠期轉唔轉好
博士你好,我過咗兩年罰息期,遇著樓市大升,可以轉按做6成按揭甩按保,但而家做H按嘅話,普遍都係供緊H cap,我而家個plan係p-3.1,但而家銀行都係做緊p-3,咁其實我可唔可以同行同plan做轉按?
感謝支持 希望幫到手
樓主你好
我同男朋友加埋塭六萬
但底薪加埋先33000.
係咪完全冇可能9按
non mean無上TU
有更好既offer做咩唔轉,簽張野就有袋啦喎,why not bro
如果冇其他心水行既,原行offer你接受到既,咁就原行搞
原行搞就唔洗咁煩,仲可以慳返幾千銀律費師
BTW巴打而家係邊間緊?
正常情況係架,因為如果要計佣金作為收入既一部份去計算,按揭成數最多只可以做到8成
請問咁有冇例外情況,例如有熟銀行朋友?
喺東亞做緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞