撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
死野提吓人買樓時咪比aa 水咗/陰陰濕濕咁攝咗張按揭轉介紙喇到時又要上去嘈
我當然唔會博,想再問多小小。

例如,我7月1號成交。喺未成交之前,我TU應該係顯示為無任何按揭紀錄?

如果我6月28日申請loan,去申請application,但過數批錢日期係約7月3日,即6月28日check TU時應該未有任何紀錄。即係過咗成交日期,我想問吓如果咁樣做又算唔算踩界?
簽左按揭offer letter, 洗唔洗等成交左先 申請信用卡?驚唔批錢
未補地價居屋,已經供完。
係咪可以申請一般銀行按揭借黎補埋個地價?
咁樣咪要交薪俸稅?!都幾係野
博士. 大公司長工固定月入42k 加出左一年花紅720k
首置嘅話上630-640樓
有足夠首期但係想借盡留多d cash
可唔可以俾下morgage suggestion
因為依家環境問題問左銀行都話要睇批果陣嘅情況
咁努力揾錢full pay算la
一兩年稅都唔願交既話
最好等按揭批咗先再申請 不過申請嘅時候可以同銀行職員講埋 正常會有另一份form係話drawdown筆錢後申請信用卡
要去房署補地價當私樓,之後先可以再做按揭
想請教下多唔多供左兩年會由28年拉長30年?有咩利弊?
但轉按 加按 都係咪以不多6成
因為要比按保 按保會唔會唔比你加按
或者要講原因?
有一間行可以唔洗稅單,但利息就好似上面所講比較貴。至於公司信、糧單呢啲好易搞姐,依家開始搵間正正常常嘅公司出夠3個月比你,加供翻mpf,不過以上只限六成以下~
六成以上就一定要稅單,做足一年料喇~
--小秘書 @DrLoan
即供就只可跟舊按保plan (樓價<4m可做9成;<6m可做8成)
建期就跟新按保plan (樓價<8m可做9成;<10m可做8成)
所以八成係可以,但要視乎樓價,同即供or建期
真心問翻有啲aa會zip轉介表入疊文件比客簽,好多客完全唔知自己簽左,一簽完就比aa插旗,拎唔到我地啲回贈大家記得!如果想搵中介甚至博士仔幫手轉介賺回贈,就睇清楚先簽名呀
算,因為你一入紙p loan,銀行就會check tu,tu就會有查詢信貸紀錄,按揭銀行不幸再recheck就會懷疑你借完loan供唔供到樓。
所以我地一般建議drawdown完先入紙p loan吧反正p loan一星期都到手,唔建議博~
你好博士

我每月人工28000+5600佣(固定底佣)
條女空姐,呢幾個月得咬老底8000蚊

最近抽樓花兩房,budget預750萬內壓測可以嘛?
首期有280萬左右,即供的話係咪好紋水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞