撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
按揭搵幾多間銀行好 5間會唔會太多?
ML戶口放美金有有高息的
星之谷話三間算 太多會影響TU
有~mc 係有咁嘅規矩免壓測,但銀行係會睇壓測的 只係放寬少少,有部分行計50/65,幫你計左DSR都68.6%,你要試嘅話真係要博。不如買平少少
—小秘書 tg@DrLoan
但照計想做mortgage 問多幾間都好正常, 真係唔明點解咁都要影響TU
但係我500萬比200萬首期 理論上借6成 唔洗經MC
但唔夠壓測 就可以上一上MC包底? 不過最後都係睇銀行話事
家母62歲,預咗借少過六成,可唔可以做擔保/一齊借?
林奠plan 按9成計唔計合約寫明既雙糧?
花紅又點計?
請問份工係裝修,有報稅,冇供MPF,出稅係現金入數入戶口,會唔會做唔到按揭?
想問如果2公婆一個本地收入(非固定),一個國內收入,可唔可以做到$800萬以下借90%
雙糧有出過可以計
花紅無寫明就唔計
六成以下 問題不大
如果合約寫係酌情花紅但冇保證有呢(但實際有出)
雙糧就寫明保證有
THANKS
唔好諗咁多喇, discretionary bonus 點會計
有巴打合約寫住既雙糧都唔計, 不過正常都計既
要做8成按揭係咪要計人工7折?
星之谷話2年除24
我都就咁上左中銀話批左等MC
一蚊都唔計 都試過
我打算問多間
四間
Icbc on99
巴打你問左邊幾間?
Boc citi icbc
未問hsbc
多口一提:

你要計下數供完樓,搞掂管理費,水電煤,仲要留錢交差餉同稅,到時可能食都係問題

擔保人作用唔係俾你偷雞上倒會就算,上完會冇咗人生好慘.....
你度到盡係可以咁計, 但係咪間間都肯咁睇先, 呢d 野預鬆動d 好
中銀最鬆手, 我個mortgage 得佢批左+過埋MC, 其他都未有回音 (月頭入form)
citi 乜都未睇就已經叫我做8成......(我純粹唔過壓測, 行林鄭plan, 出糧個d冇特別野)
我同你差唔多 師兄請問你BOC個offer可以hold幾耐?
有女朋友會一齊供,但盡量唔想揾佢做擔保人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞