撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
想買8m樓, 做8成5按, 我同女友固定收入加埋人工~90k到, 2個都無任何負債, 當銀行估足價既情況下:
1) 未結婚做唔做到擔保? 我google有d話唔得一定要直系, 有d話得但係要證明(點證明?), 或者轉做聯合借款人, 但我地想只係1個人做借款人..
2) 岩岩轉工 (~半年), 會有影響嗎? 轉新工未有新工bonus reference, 可以拎上一份個bonus黎計嗎?
3) 知道而家銀行處理時間可能會長d, 有無咩我可以係簽臨約前已經準備左先?
唔該晒
博士你好
月入40k
睇岩層480萬樓
借8成按揭
無借過錢 穩陣批到?
打錯字,想講800萬,或者800以上借足720萬
唔該晒
喺銀行做按揭係唔係有三個月嘅入息證明就ok了?
差唔多情況,匯豐2星期就批
我loan size 細d
1. 可以做擔保呀,關係寫未婚夫妻就得,通常唔洗證明文件,如果銀行需要就寫張書寫證明就得
2.注意返八成按揭以上唔計bonus,只計穩定嘅底薪 同合約寫明雙糧,所以你上一份工嘅bonus都冇計嫁
3.準備定文件啦3個月糧單、出糧戶口月結單、最近年度稅單(有啲行要2年)、mpf

到時再搵我介意按揭部banker幫你跟啦
—小秘書 tg@DrLoan
幫你計左,壓測完全冇問題,前提下要齊文件: 如果係穩定月入要 三個月糧單、銀行月結單、最近一至兩個年度稅單、mpf
有需要就搵我格下銀行offer la
—小秘書 tg@DrLoan
博士你好 壓測差幾百蚊入息有冇得搞?係咪一定要加擔保人
Dear博士
想問下兩個月入55k
穩定工作及收入
首置
30歲樓下
大約可以借到幾多呢?
如果拎住300萬首期又可以買到咩價位左右既單位呢?

我答你啦
因為今期H結算日係星期六/日
所以會跟返再上一個月計
但供款比例會多左
1: 5球借80-85%,首期+月入幾多先過到壓測
2: 5球5借80-85%,首期+月入幾多先過到壓測
以上係單人
呢d 你用網上計數機都計到出黎
香港無收入證明點做按揭? 就到3年轉會當初3成首期上車
想問下如果已經去銀行簽左名,係咪即係代表按揭已經批出左?因為依家未上律師樓簽名,但咁啱失左業,距離交易日仲有兩星期左右。好怕撻訂
Hi 博士
二手居屋首次買入2000年
如果做按揭我綠表,有冇可能做到借9成25年供啊?因為剛剛過左20年內既條件
你係咪出糧戶口銀行做按揭先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞