撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
咁又唔清楚, 因為個mortgage 老婆搞同淨係得佢名, 同埋我地想早d accept 再同賣家傾提早成交
不過要小心一樣野, facility letter date 3月內要draw 錢, 唔係會罰錢
唔該晒
我31/7成交 所以唔會超三個月
如果有得等想搵細行多啲rebate
應唔應該為左0.1%回贈而借唔足
無乜特別
自己㩒下按掲計算機啦
Hi博士,

我人工50.5K(未計BONUS,合約寫係酌情花紅但冇保證有)
依家睇中左二手樓,價錢大概係1050萬,連租約
依家有冇幾會按5成同埋過唔過壓測 thanks
0.1%係唔洗比利息喎 點解唔要?
可以 用rental 計埋收入
你唔係高成數按揭 bonus 可以計算在內
航空業,月薪每月不同
呢一年 銀行顯示薪金由$28000-38000,
不計allowance $4000-8000 cash (因為不用交稅,所以好多人話唔當係薪金)
但最近三個月要放無薪假,銀行顯示薪金得返$19xxx, 冇allowance.
同埋聽星xx講, 銀行收緊咗旅遊酒店航空業嘅貸款

我想買around $800-850樓
首次置業
首期有500萬

假設a
如果$800樓 ,首期500萬,借38%,
每月供款$12131,壓力測試每月最低入息$29007

假設b
如果$850樓 ,首期510萬,借40%
每月供款$13567,壓力測試每月最低入息$32442

因為呢輪想入飛抽新樓,但覺得自己借唔到貸款, 所以仲猶豫緊

想請教下,因為呢幾個月薪金突然下跌到咁少,呢幾個月實過唔到以下測試

供款不可超過總入息嘅50% —> 過唔到
壓力測試下嘅供款60%—》過唔到

但係有啲人講話,首次置業,我只係借四成,可以有方法做得到就算過唔到以上兩個測試

所以想請教一下你,航空業通常銀行會睇半年糧單或再多?
唔好意思晒你咁多時間,寫得咁亂,問咁多問題

唔該晒🙏🏻
一手居屋,305萬, 銀行 批左 8成6
有1%回贈。有咩建議
2.5 %利息
高成數就要儲最少一年料,最緊要報足稅
6成以下仲有一間冇稅單都可以做
— 小秘書 tg@DrLoan
cut哂喇,高回贈嘅細行又唔收case
— 小秘書 tg@DrLoan
樓市新手無知一問,請問如果人工得$23000 ,有層樓出租$13000,有家人可以做擔保人每月入息$15000、但佢就快退休。可否供到大約700萬既樓?如果唔得,咁既入息額可以供到最貴幾錢既樓
近排借4m d offer都好差 博士知唔知暫時邊間最好
Hi Drloan

我同女朋友想買樓 target 500萬以下

我月入30k 13個月糧 guarante
女友月入20k

我地想做9成按揭 預左50萬首期
另外50萬左右 比印花稅 雜費 同 裝修 etc

係咪9成按都應該過到Bank HKMC
可以過到壓力測試?

想去做預批但又好似無銀行會做
想問下你意見
麻煩哂
有無收到風最近又會收緊批核?
eg 非穩定入息要打折之類
好擔心

利申:sales行業700萬做8成按
我自己去申請果陣 比form banker 佢叫我寫埋
佢話全行都知佢有回比我
你唔填我地都會打去問
Hibor 同 prime 最大風險分別係咪Hibor call loan 機會大啲?
我都諗過呢個問題
最後都係經中介
填張form就多幾千蚊幫補下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞