撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
過唔到,好危險
買白居二 20年舊居屋
其實P按有政府擔保
間間銀行係唔係都差不多
唔會俾人call loan 之類
邊間offer就搵邊間

大貓同行山基本offer一樣
不過行山經agent介紹有多0.15%rebate
同有多千幾蚊嘢送

大貓就咩都冇
不過係熟人幫手處理
推左好似唔係咁好
但差成皮嘢我又有d介意
咁應該要有幾多月入?
銀行通常會批入息嘅100個月(+-10%)左右做按揭,非固定花紅仲要未必可以計足。

唔計你花紅果part連埋擔保人你最多只可買600萬樓做8成半

如果要買7m-7.5m,最好月薪有70K,你睇黎差好遠
巴打留意番,因根據新按保條例,你層樓買價係760萬,想做6成以上按揭的話要收樓後,即現樓先可以做到高成數。如果依家想上會就只可做6成按揭。

如果以收樓後上會計,巴打想用盡190萬做首期,即借570萬,約樓價75%,壓測大約係51%,係穩過的。

如果係估價冇跌嘅情況下,建議你用盡借貸力做8成半都可以,即借646萬,壓測都只係58%左右,首期114萬,剩返76萬宅袋做下其他投資仲好。

至於估價方面,一般就算估價同成交價with in 5-10% 銀行都會參考返你個成交價去計按揭成數,而且你有充裕嘅首期,所以呢方面都唔太擔心。 可以留意返申請按揭最好為成交期前三個月,同時都注意下自己嘅工種係咪受疫情影響嘅行業,穩定性高唔高,例如酒店,旅遊業等近期都批唔足8至9成按揭。
– 按揭小幫手
首先唔係間間銀行都會接受自己屋企公司出糧去批9成按。MC有機會會做公司查冊,發現申請人同公司股東係同姓時,有機會質疑是否直屬關係,從而當作係自僱人士,最後只能做到8成或以下按揭。

不過最近就遇過一個case, 申請人同你一樣都係打屋企人工,但因公司係媽媽持有,同自己唔同姓,而又有齊稅單、MPF、Auto Pay,MC 都批到 9成。但因我未知哂你背景情況,所以比唔到貼身建議你,但提提你記得去馬前都問清楚專業既banker 或中介先,唔好簽完批唔到就麻煩了。

如果你女友層樓市值 400萬,按揭得 80萬。我當唔按盡 8/9成按揭,按個 6成都有 240萬,現金都有 240 - 80 = 160萬。揸住呢個首期,再加你 5萬蚊人工,可以買既樓價又可以多D。下面我再分 2個Case 計比你睇可以買到幾多錢樓~
1)只計你入息
50000嘅話最高按揭成數係 477萬。以做9成按揭為例,可以考慮530萬或以下嘅樓。如果揸埋160萬首期就on top 再加,即買到477+160=637萬嘅樓
2)計埋你女朋友入息
因女朋友有按揭係身,所以成數會減一成同壓測變左唔超過50%
可以考慮800萬或以下嘅樓,假設800萬按8成,即640萬,首期160萬,壓測大約為49%。

我建議係按舊樓套錢,好過換樓。因為你咁換時,換既樓價分分鐘過千萬,如果屋企有實力既,自己又想享受好啲既,可以咁做。但我從投資角度睇時,你揸 2件細碼好過揸 1件大碼。因為細既升幅比大大,轉手都容易,只要 800萬內都可以做到 9成按,但你件貨過 1千時,首期要比 1半,唔係個個有咁既實力的~

所以你可以因番自己情況,睇下上面 2個建議邊個岩自己再做決定~

– 按揭小幫手
由於B做緊擔保人,按揭成數需要減一成,壓測會由原本收入唔超過最高貸款額60%變成50%(利率5.5),同時供緊個層物業嘅供款都會計入壓測內。即使兩人共同借貸,但到單方面申請按揭時,會將全部供款食落嗰個人度,並唔會除2計。

下面會我分兩個case俾你睇睇個分別:

1)假設兩人冇任何按揭,買400萬按9成即360萬,兩人月入6萬,最高還款額(5.5利率)係$20440,20440/60000= 34% 壓測pass

2)有按揭係身 假設再買400萬樓,只能按8成即320萬,最高還款額(5.5利率)係$18169,18169+15000(原本按揭嘅每月供款)/60000= 55% 壓測唔pass

只係買咁平既樓已經實現唔同前後買樓既壓測要求,所以建議到時可以考慮再轉按套現,或增加左首期,咁第二層樓嘅選擇就會再多啲。
– 按揭小幫手
假設買700萬樓,按9成即630萬,首期70萬,月入9萬,壓測大約40%,穩過。

媽媽個層樓因為市值600萬以下,加按套現最高可以按8成,最長25年還款期,上限75歲,即$480萬。再減返剩餘按揭額就係可以套出嘅錢。

幫你計左如果要按盡8成,做25年,過到壓測,媽媽收入大約要有$50000。唔介意可以俾埋其他資料我,例如媽媽人工,年紀,剩餘按揭額幾多可以幫你計下點先套到50-60萬。
– 按揭小幫手
600萬按9成,即540萬,壓測大約係59%。只要清清白白,TU正常,冇外債,有齊文件就可順利批到9成啦。
– 按揭小幫手
月入過左應該係批到先啱喎 巴打唔介意不如俾啲資料等幫你計計啦,如果唔方便私下找我聊一聊。
– 按揭小幫手
以借盡人工收入計,可以考慮950萬按盡8成,即760萬,壓測大約係58% ,pass。

Budget 預幾多:
1)首期 950-760=160萬
2)印花稅 950萬 x3.75% =356250
3)律師費 10000
4)地產佣金(如有)950 x 1% =9萬5
Total 大約預 210萬左右,除估價外,都要留意返自己TU情況有冇外債,如果無,就無問題喇!

另如首期充足,可以考慮1500萬既樓,借盡 750萬。但budget 就要預多啲:
1)首期 1500-750=750萬
2)印花稅 1500萬 x3.75% = 562500
3)律師費 10000
4)地產佣金(如有)1500萬 x 1% = 15萬
Total 大約825萬
– 按揭小幫手 tg@meowminion
想請教下博士, 如A擔保B, 最多可以借到幾錢?
A: $80K, B:$40K
A已有舊按揭$490M, 當還梗$19.5K

Stressed DSR 45% ($54K - $27.8K = $26.2K)
即係大約借到$4.6M ? 好似唔係多B單獨去借好多 ($4.2M)
博士你好
想問下 樓價680 萬 月入 32000 (未扣mpf)
2年平均 Bonus 4 個月 (稅單收入48 萬)
想借6 成有冇問題。thanks
博士, 請問轉左新工五個月左右(同舊工同行),銀行要求交上年度稅單,但稅局未出稅單,但現時兩公婆收入過到壓測個數,其中一方做擔保,如果俾唔到稅單,有冇方法批到按揭?
你意思係我成交 / 收樓前3個月去做按揭 都批唔到超過六成?

我如果揀建期, 聽人講收樓 / 成交前3個月去按揭 用接保串請高過6成係無問題

感謝博士!
聽人講係關鍵日期3個月前 用請高過6成係無問題
收到,明白哂,唔該巴打
其實都想轉按,但依家offer唔靚,唯有等下先
銀行角度TU 只要 I 以上,即 H Grade 或以上已可批出按揭。而且你tu 係C 算好靚仔架喇,唔洗擔心對樓按申請有咩負面影響,因為你唔好忘記,樓按銀行係「抵押貸款」佢唔怕你款數的~

另你都清還左卡數喇,銀行再睇即你係零負債,靚仔背景,之後唔好再遲找就得喇,過番大約兩三個月又會升番的。

如果趕住申請按揭,可以keep返啲清還卡數嘅invoice俾返銀行做reference,就可以免除等一個月等TU update 既時間喇~

有咩唔明再問😎

— 按揭小幫手
首置免壓測並不是真的免,只係放寬到壓測61-65%都有機會批到。亦都試過爆到71%都批到,不過借款人本身靚料,而且職業好穩定性高,有好大優勢。

幫你計左,假設target750萬樓,做9成即675萬。加埋女朋友入息total5萬,壓測爆到77%,所以好危險。

以兩個人入息去計,如果想按盡9成,大約可以target580萬樓按9成即522萬,壓測大約59%, pass。

另外如果用盡140萬首期,就可以target662萬(522+140)嘅樓。

如果睇中個個心水單位真係萬中無一,好想去馬,就俾多啲資料我再計計睇下有冇得拆啦。

— 按揭小幫手
唔該哂
咁嘅情況梗係揀支行啦。 好簡單,當你每個月還一萬,支行還$14000,大貓還$14300,每月300蚊difference. 仲送半年家居保險。面數贏哂...

至於出糧個方面,你咁講得擺明懶閪🤣 出完糧唔想再轉數去供樓,咁直接用番出糧銀行,佢自動過數供樓喇,咩都唔洗煩~

唔洗問人點揀,你心中有答案。同路人明你既,叫得支即供有少少抗拒喇,但又要向現實低頭.. 明白,各自努力喇~

— 按揭小幫手
幫你計左,800萬按9成,借720萬,壓測大約為61%。林鄭放寬後60-65%都可以一試,若果你地職業係一啲專業人士,例如醫生、會計師、公務員等就更有優勢。 另外,如果唔想去到咁盡,壓測岩岩好60%,就可以考慮780萬以下樓,同樣按9成,借702萬。

— 按揭小幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞