撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
其他中介公司嗰邊話,如果取消咗經絡按揭,基本上我用四大銀行其他中介公司都唔會做到我生意。

經絡按揭好霸道,其實有冇解決方法?
Hi 博士
想最近買樓做9成按揭
但我岩岩畢業
RN 做左份ngo工
頭3個月係支票出糧 而加得3個月bank in record
但我份工作合約係由12-2019~2020-8月
要到8月先Renew contract

請問我呢個情況做唔做到按揭? 定要等到有新合約先得
我應唔應該去做預先批核按揭 ?
有效期3個月,通常銀行只接3-4個月成交嘅case,太遲成交要重check tu同補交交件。
--小秘書 tg@DrLoan
計左壓測,絕對冇問題,9按預最多可借約810萬(5.5% 30yrs)
前提係兩位都係首置,冇任何債務、擔保係身
唔得架,按揭保險係for按揭成數6成以上先有,並不是想申請就有
你嘅情況最好加個穩定月入擔保人,若冇擔保人就要入財務上會,息會好貴
幫你計左,冇問題~兩位齊糧單、稅單、mpf、冇任何外債就得想了解邊間銀行好不妨tg me
對,聯名拆名要買賣雙方重新簽署臨約,再轉按可當新買賣跟新例做,不過要注意按8成要經mc過壓測,壓測要求亦相對較嚴,詳情可tg我幫你計數
對,幫你計左壓測穩過,即供或建期都可做600萬以下按8成,不過銀行唔會咁快接一年建期plan,要等成交前3-4個月先申請得
所有收入要出左糧先計,所以Hliss/5% cash allowance未申請就一定唔計、約滿酬金未收到都唔計。
仲有兩位未做夠一年,咁有稅單未?
淨計你月入65k,最多可借約630萬,所以最多可買約690萬樓(5.5% 30yrs)
同女友未結婚, 想買樓, 層樓落兩個人名, 但按揭果到擔保係咪要直系親屬, 未婚夫妻洗唔洗要咩文件證明? 定可以跟買樓果陣落兩個人名做借款人?

另外有d想買新樓花, 如果當650萬, 做8成, 我同女友月入$38000+世伯做擔保人$20000, 過唔過到壓測???
視乎行業,唔係旅遊、航空、酒店、零售業就基本上冇影響,最緊要齊資料(糧單、稅單、mpf),過往3個月人工冇變就得
係呀,唔係間間行都接受村屋按揭,詳情可tg
幫你計左加借埋按保,貸款額共$2962350,每月供款$11710,除入息$23000,DSR已經爆左少少~50.88%,除非你唔加借按保。計埋壓測真係爆哂,成功借足機會好微
千其唔好申請按揭途中去搞P LOAN銀行見你花左tu就有機會收翻個offer。應該批左按揭,成功Drawdown完先去開始搞P LOAN
-- 有兩種方法:
1. 去原行甩名,要重新過壓測,需時大約一個月,可能會有甩名手續費
2.過左罰息期就轉按去其他銀行順便甩名,轉按用男方名就得,樓價升左 再轉按五成仲可以套現添,需時大約一個月
-- 轉按過左罰息期就唔洗再罰錢,未過就根據本身間行政策做罰息
-- 你人工都夠過新樓壓測,唔洗加男友擔保
關於轉按可介紹銀行比你
有影響,特別係依家收緊左按揭,有部分行業的確難做左按揭;而且按揭成數都有影響收入計法,例如8按可計花紅佣金平均數、9按只計底薪
詳細要講多啲先答到你,唔方便公開可tg me
有,hkmc比銀行嚴係正常的,通常冇懷疑會叫你補文件,補唔到先唔批
銀行估價比成交價低有風險要補錢上會,可tg我幫你target估價
正常壓測過唔到,齊料、冇外債,行放寬壓測都有機會得,要博,有成功例子。可介紹鬆手銀行比你
文件應該都交齊
都唔知有咩可補
有問題差少少
唔知可唔可以俾多成首期解決
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞