撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
近年check多左,睇下你好唔好彩比人抽中
—小秘書 tg @DrLoan
當然可以,過左罰息期就得~轉按套現跟舊按保plan,樓價<4m做9成;4-6m做8成;>6m做6成,前提係轉按都要過到壓測呀~需要介紹銀行可tg
高成數最快要一個月多啲;低成數半個月多啲搞掂
不過都要睇翻跟你嘅banker上唔上心~係咪做開按揭~需要介紹banker可tg
有機會嫁,一日未簽offer letter一日都未firm~更何況依家加息 cut rebate快過跑馬~
依家好少轉按回贈喎~除非你要套錢啦~細行都得 不過好慢,同埋以我所知富邦息麻麻咋
幫人問:
兩公婆有層市值500萬既樓, 聯名,
而家有300萬資金想買多一層物業,
阿婆本身冇返工, 阿公60歲係大公司做多幾年就退休,
想問:
1. 點樣除名手續最慳錢??
2. 除名比邊個買新樓比較好??有工返vs冇工返
3. 如果60+人仕最多做到幾多年期按揭??
4. 除名一方係咪可以當首置買樓比少D稅??
你好,博士
剛抽到新樓,用即供方式
我見佢成交期係12月31日
而家開始同銀行問按揭係咪應該唔會咁快理我?
通常按揭係咪要申請90日內接受?

同埋我想問下可否同發展商講提早供,例如9月就開始供?
因為聽聞年尾按揭啲offer會差啲同難批啲。

謝謝🙏
Halo 博士
我同女友加埋月入大約50k
儲蓄加埋大約70k, 兩個都無債務係身,齊糧單稅單mpf
首置想做9成,大約可以買幾多錢既樓?唔想預到太盡
Thx
想問原銀行 過左罸息, 可唔可以原條件翻按套多少少錢and賺cash rebate
and 再拉長返30年?
洗唔洗再做多次入息審查?
想問450-480萬嘅樓,借9成,壓測同按保會幾多?
買咗568萬樓想做9按
本身公務員但唔計acting allowance就唔夠借要加擔保人
請問hkmc係咪一定唔計acting allowance?(長act等升正,已act半年以上)
Qbe計唔計?
有無話邊間銀行易啲批?
你好博士,
如果我已經係私樓擔保人, 假如我抽中居屋(白表) or 白居2,
會唔會對按揭有影響?
想請教樣野
如果阿媽住居屋 已經供完,層樓佢自己一個名。假設不幸去世,樓係要俾返政府,定會自動落俾小朋友
博士,請問層樓465萬,12年樓,首次置業想按9成,收入18000,加一個擔保人,職業係醫管局護士,收入$48000但59歲,請問樓按係咪會好難批?因為問過幾間銀行佢哋都話用最大年紀減,應該批唔到。

如果換另一個擔保人,收入20000,兩人28歲,職業係醫管局文職,會唔會較容易批出?另外,如果兩個人都做借款人會唔會有咩分別?謝謝幫忙🙏🏻
以你人工計最多可借到~$528萬 (2.5% 30yrs);以你700k儲蓄黎計,最多可以買480萬樓9成按揭:
48萬首期、14.4萬印花稅(3%)、4.8萬經紀佣、7千律師費=67.9萬
你睇住條數計想留錢裝修就買平啲
https://www.drloan.hk/calculator/mortgage1.html
1.原銀加按梗係冇得跟舊利率,一定要跟翻新rate如果你舊rate靚過新rate,可以加開多一個新貸款,兩者分開計算;如果新rate靚過舊rate,可以「還舊按新」,重做一個新按揭貸款,將原先餘額同加按餘額合併計。
2.可以拉翻30年
3.不過原行加按cash rebate好少~
4.要再做多次入息審查,過多次壓測
另外,都可以考慮轉按套現~轉按cash rebate通常比原行加按多
公務員acting allowance一定唔計,無論mc同qbe都係同埋依家qbe嚴過mc喇~想行放寬壓測就prefer mc
依家通常都入大行較穩陣,細行批得較慢,唔踴躍接case。
可tg我介紹放寬左壓測嘅銀行比你
啱先搵經絡幫我交咗一間
但經絡條友唔理唔理咁,十問九唔應

想問我以家申請咗一間,暋外又申請另一間有冇問題?
想問下 買新樓 佢訂價601萬既話 折實價就5百萬左右
1.印花稅跟訂價定折實價?
2.搵銀行按揭 係以訂價黎睇定折實價黎睇? 即600萬樓下可八成 樓上最高6成 用邊個做準則
3.同類似問 按揭年利率個樓價 又係以訂價計定折實價計
4.樓花唔過一年 係咪都按唔到八成?

謝謝
問埋 送契樓過左3年 銀行批唔批按揭?
想問下
而家轉按邊間銀行offer好啲?
想問下HKMC 九按壓測係計55定60%
過唔到壓測係咪有得加保費,用DSR 50%?
同埋如果過到壓測,但TU得E-F,有無可能拎到保費折扣?
問多句
29歲借款人搭59歲擔保人過到壓測
2個都固定受薪人士齊文件
借款人收入多過擔保人
做唔做到九按30年?
感謝!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞