撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
得,一係壓業主價,一係搵我幫你target足價780
-- 小秘書 tg@DrLoan
寫係一定要直屬嘅,不過寫表哥表姐(朋友)一齊住都多成功例子
冇債務係身,齊糧單稅單mpf就預借約660萬
750絕對冇問題,你地人工9按最多可借約730萬(不過唔好預咁炆)
冇問題,不過媽媽年紀唔可太大(under 60)、收入穩定、齊糧單稅單mpf
Case類似,貸款人mpf後33.5k擔保人16k

500萬樓想做9成,壓測剛剛好,擔唔擔心會reject?

好驚拎住臨約再搞唔掂按揭,一路都冇出手

唔該博士
轉按套錢要跟舊按保plan,9按樓價要< 4m;8按樓價要< 6m
我層樓依家做緊八成出租緊
想轉按變五成
岩岩個按揭部姐姐話可能會上門睇我間屋
係咪真?
想問下,銀行d回贈係點計?如果我過左2年罰息期就full pay the loan,回贈會唔會無左
如果用左林奠plan上9成,之後純粹轉按唔套錢又洗唔洗跟舊按保plan?
想問一下,如果番2份full time工,我每日訓4個鐘,2份都有供mpf,壓測計入息係咪可以2份計足100%?
博士你好 唔好意思
有野想請教下
男女收入加埋得44k
現金有1.3m
如果想做8~9成按揭 最多可以選擇咩價位ge 樓
6m 以下可以嗎?

感謝博士
博士,請教一下
我7萬人工(公務員),首期120萬,大概買到咩?
想做8-9成按揭
想請教一下 兩人月入夾埋39k
首期1m,睇緊舊區私樓, 睇岩既樓齡都有30-38年左右, 5.5m樓會唔會過唔到壓測?
麻煩博士
Hi博士
我(公職人員)同老母(公務員) 而家加埋月入有四萬
老母過咗60 但extend緊
佢退休有退休金同些少長糧
首期有4.5m
想問下過唔過到壓測買8m嘅樓花?
hi 博士

我想買780萬到既樓花
小弟第二年翻工,公司係香港上市公司,兩成人工係以津貼名義發放,三成人工係以年尾bonus發放,剩下五成就係每月人工,gurantee(不過冇black n white寫喺contract)有380000一年(平均31666一個月)。

想用即供借六成,請問得唔得? 如只可借5成都ok。我爸爸本身月入四萬,己幫哥哥做按揭擔保,可否再幫我擔保?
利申有4.3M cash 同 另外1M 郁得但唔駛得既cash
一定過唔到
除左交行仲有邊間有1%?
我都想知
博士,想請教一下
我同女朋友月入夾埋67k(兩個穩定收入)
首期1.2m,9成按,大約可以買到咩價位既樓?
如果target 7m既樓做唔做到?
麻煩博士
Hi 博士

小弟31歲月入41000,支票出糧,有銀行簿仔入錢紀錄
有供mpf,有交稅
想揾退休呀爸呀媽做擔保人
爸64歲: 月入政府長糧10000+做part time 5000
媽63歲: 月入政府長糧5000+做part time 3000
目標想做8-9成按揭買700-800萬樓
有可能嗎?

Thanks!
請問而家轉按仲有邊間有高回贈
有擔保人
請問想買二手居屋,樓齡過左三十年,可唔可以加擔保人做按揭呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞