撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
唔好意思 冇追post 想問下如果做9成按 買550萬左右樓 2人供 但壓測可能差1 2k 係咪一定唔批 又或者係咪只要meet到壓測 就算只係剛剛好都冇問題? 貸款人文職16k 擔保人公務員31k 唔該
抽一手樓,想用即供plan因為慳到最多,但首期好貴,請問樓花銀行最多借六成,MC係咪一定唔會借?有冇方法可以慳多啲?Thanks!
400萬樓下樓會借9成
600樓下八成
叫AA回多啲
即供600萬以下樓可以借到8成?
樓花👆🏻
其實而家做按揭回贈多過1%係唔係冇乜着數,多過要減本金即係最多只係慳咗個息?如果係咁點解啲人仲搵按揭中介?
博士求教
Boc聲稱現金回贈批到1%同送一年火險, 但未過hkmc
大貓開左offer 有0.5%回贈, 送半年火險。

想問boc其實有冇伏?驚最後又未必足1%回贈。
同因為下星期要覆大貓....
即供可以
但好多銀行收左水 唔接受新case 注意風險
790萬,建期上會,有邊間銀行可以做到九成按
其實銀行d員工按揭plan有冇mortgage link
HKMC 估價估唔足既情況常唔常見?係咪有臨約 銀行估到 多數都得?

但員工本身個戶口都已經高息
高息嘅定義係……?
識人做支銀,得1點幾厘……
新手首置一問 抽wetland 二房 建期plan 按9成 借530萬 同女友一齊供 入息total52k
想問可以做到9成按揭嗎 同埋要幾時做 預2021年7月收樓
滙豐 恒生 中銀 好似一厘幾
大新 東亞 三厘幾
唔係好夠 差少少 用現時狀況
出左滿意紙就做
月入70k
買2手樓三房定新樓樓花較易上車?
渣打,不過耐
冇債務係身、穩定月入又齊糧單稅單mpf就得,過到壓測有突
--小秘書 @DrLoan
可以,一出租一自住
初步穩陣計左可借最多500萬,+3%後壓測供款係29000 (5.5% 30yrs),加約16000(5.5m*0.5嘅+3%每月還款額),再除月入90k,剛剛好50%。(不過唔好預咁炆水)
不過注意女方新樓最高按揭成數要減一成
-- 小秘書 tg@DrLoan
成交前四個月上會,因批完後大部分銀行只hold到3個月offer
七八月嘅事就唔知了~只可以講h plan剛剛加到h+1.3,大部分cap都上翻去2.5了
交行,不過唔踴躍接case
-- 小秘書 tg @DrLoan
點解會i先,大行一定唔得、細行睇i嘅原因(不過機會都微啦),有數係身就拿拿臨清哂再上,tg for more
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞