撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
銀行唔止計DTI, 仲有壓力測試,你咁計唔準的~

如果用首置單人入息$48000去計,壓測後最高貸款額大約係500萬,壓測比率大約為59%左右。

所謂免壓測只係放寬,壓測60-65%都有機會批到,並唔係真係免。所以如果你想穩陣啲,借500萬就最理想。如果要借多過500萬,建議加多個擔保人好啲。

— 按揭小幫手
有銀行係可以接受呢類業主再以首置身分做擔保,但唔係間間銀行都接受。

新買個層物業申請按揭時可以優先搵原有物業個間按揭銀行先。因為銀行會有齊資料同供款紀錄,證明到你只係擁有人並無供款或借貸。有需要可以俾其他資料我再幫你睇下。

— 按揭小幫手
都知要現樓先可以用林鄭plan做9成。
但想問問如果新樓樓花over 6m即供可做8成按揭嗎?
唔該博士🙇
想問,如果自己係香港做野
但屋企人係澳門做野(啊哥)
咁我+啊哥做按揭,成數有無限制?
如果有限公司持有物業,
有做按揭係身,
中間可唔可以做公司既股份轉讓?
謝解答
我係打屋企人嘅工,人工50000
我屋企人上年先開始幫我報稅同埋mpf,戶口過數出糧
大概下年會有稅單,有咗稅單係咪就可以做按揭?公司係屋企人會唔會有影響?

本身女朋友買左樓,層樓大概400萬,佢只係供左大概80萬咁上下,擔保人係佢屋企人,佢人工係24000,想問下係咪做唔到加按?

所以有2個方案:
1.保留佢層樓,我用我本身人工(50000已扣mpf)借錢,想借9成,請問可以買幾多錢的樓?想買550萬/600萬樓要預幾錢?

2.賣左佢層樓,首期增加,用我名,佢做擔保人買樓,人工加埋$74000,做9成最多可以買幾多預算的樓?

邊個方法會好d?
你好啊
如果首次置業
月入3萬 (穩定收入) 首期得50萬
可以買到幾多錢既樓啊?
我比較想知道自己既月入借到幾多
謝謝!
都買到under $1.0M 車位既
其實銀行有曬計算機比你
https://www.hangseng.com/zh-hk/personal/mortgages/mortgage-calculators/affordable-loan-amount-calculator/

壓測Plan借到$3.3M (要按保)
淋病Plan借到$4.0M(有機唔批)
但你得$0.5M首期,當買$3.5M樓,借9成,
比稅比按保佣金都用你廿萬
($88K + $80K + $35K + $10K)

結論都係儲多D先啦
1. 按揭只要剩番5成或以下就可以合法出租咖啦。有兩種做法:
i) 直接出租。只要你唔斷供,銀行基本上唔會查你出租定自住。就算查你,你按揭只剩5成,已合規,銀行都唔會郁你。
ii) 向銀行正式申請出租。流程是:同銀行申報轉為出租,然後銀行就會發出出租同意書。

2. 由於有擔保係身,所以做新按揭時按揭成數會減一成。假設要買800萬樓,原本最多可以做9成,宜家只做到8成。壓測都會由唔過60%變成50%。另外,本身供緊個層樓嘅供款額都會計入壓測到。

另資料唔夠,未計到數比你。我要a. 擔保物業按揭月供 b. 你同先生分別年紀同收入c. 你地兩位仲有無其他負債,如有月供幾多。有埋呢啲資料先計到數~

3. 如果壓測夠計,識玩既係你地是但一邊轉名比另一方,空出黎個個再買新樓,變相一開二。但如果數字唔許可,就睇番上面1、2既回覆喇🤣

— 按揭小幫手
1)可以啊,只要借款人係45歲以下就ok,因為75 - 45 = 30。

2)借6成唔需要經MC咖,銀行都可以批到。同時因為唔洗經MC所以銀行都有機會批得鬆手啲

— 按揭小幫手
佢咁夠薑既😂 做緊你擔保,仲想借首期買樓...

首先,按揭借款人、擔保人如再做新按揭,新按揭成數上限會減1成 及 收緊壓測比率10%。

其次,金管局係唔容許首期源於借貸。即如問 TU Members 既金融機構借錢的話,筆數會係TU顯示,再申請按揭時銀行見到近期有筆數時,會查詢資金用途。如提供唔到證明,銀行1. 拒絕審批 2. 要求全數清還。
變相只可以向2/3線財仔借 或 同親戚朋友借。要計計合唔合符預算、效益喇

係你呢個case 上,比較可行既方案係:先計數是否係可接受既成本開支下現在買樓,後你搵新擔保 或 以自己入息做按揭,甩佢擔保出黎。
然後同親戚朋友 或 財務借首期,再做新樓按揭~

操作有啲複雜,想知實際情況,比多啲數字黎再比計劃你~

— 按揭小幫手
我同太太有聯名物業,想拆名抽新樓
咁係咪寫咗張拆名臨約,簽新樓臨約就唔洗畀DSD?

拆名手續未完成曬,都可以當冇按揭係身申請新按揭?
幫你計左如果買750萬樓,按到最盡9成,首期係75萬,壓測為57%。如果冇其他外貸,TU正常,有齊糧單、稅單就穩陣咖啦。

車位方面,要睇同物業係咪一份契或一齊買,如果係就可以合併價格跟返物業做到9成按揭。

若果係分契,就需要分開價格咁做返,而車位按揭最高成數係4成。

— 按揭小幫手
首先如果物業係呢三年升值左,即使你做番相同成數,都可以套到錢~

其次,加按程序同一般申請按揭一樣,都係要過壓測、睇文件的。如果你依家無做野,你有2條路行:
1. 搵擔保人,用擔保人入息借
2. 做資產抵押按揭,一般做到25%,某啲行有限地做到4成

最後,你都算識玩,會諗按現樓套錢買新樓。但最理想既操作係:按盡舊樓8成,買新樓。
如果可以應按盡埋新樓,將多餘現金做投資收息供樓。一次創造多方面現金流~

— 按揭小幫手
多謝回答,我講漏左我買一千萬樓想借6成幾,所以應該要上mc,如果擔保人60歲都做到MC同30年 咁就得,謝謝

有兩個offer,唔知點揀好,想請教下大家意見, loan size: 320萬

大貓:
H+1.43, cap: p-2.5=2.5
回贈0.5%, 按保66折
冇任何保險送

支銀:
H+1.4, cap: p-2.5=2.5
回贈0.5%, 按保66折
送半年家居保

兩個offer 都差唔多,應該點揀好?本身用緊支銀出糧,感覺上用番支銀會方便啲。請大家比下意見
有咩好比較一眼就睇得出邊面offer好
你意思係1.4同1.43嘅分別?
唔好意思博士,想問埋如果我呢個case,買齊頭800萬會唔會借得盡 / 過唔過到壓測?
想問下 550萬樓 做緊8成按
純P plan

想供到兩年轉P /H plan
如果到時轉按得0.5% rebate, 抵唔抵計?
博士,想問一下,我可能因為試過2,3次遲交卡數(唔係大金額),早幾日check TU先知道跌到得C。宜家已經找清哂卡數,我本身職業係醫療行業,相對都比較穩定。黎緊買樓想同銀行借按揭,想問下會唔會有影響?
唔該哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞