撈左按揭好耐,你問我答(7)

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
博士你好,請問英國有物業收租,可唔可以計租金收入?
要經房委會做業權轉讓原因係因業主去世而申請更改業權。
程序:首先拎張申請書,文件要遺產管理書 (連同遺產管理人身份確認誓詞) / 遺囑檢認證明書、死亡證及豁免遺產稅證明書 / 資產及負債清單影印本,提交申請書時繳付手續費(大概二千幾)比所屬嘅租約事務管理處,大概6個星期會有結果
—小秘書 tg @DrLoan
係呀,你同59歲嘅人工例比差太遠,所以都係用翻75-59做按揭年期,當用28歲做擔保人會較好。
幫你計左18k+20k=38k人工,做9按嘅貸款金額連加借按保(4.35%)總共4.367m,壓力測試大約65.3% (5.5% 30yrs)\,其實都爆爆地壓測,要博可以幫你搵對首置較鬆嘅銀行入,試過有客爆到68%都批到~當然touch wood批唔足就要有多個彈藥做後備啦~
https://www.drloan.hk/calculator/mortgage.html
冇問題~可以用唔同嘅按揭中介入唔同銀行,最緊要冇重複就得~
所以搵個好中介同銀行banke幫你跟足啲都係一門學問呀
依家全世界cut哂rebate喇預0.2-0.8%左右,可tg我睇多啲
我個case 又係擔保人59歲
但我45k擔保人27k
係咪應該ok?
博士, 想問物業套現問題
而家有一個供完既單位, 港島三房, 估值大約1000萬, 有2個名, 我同阿媽
想套現Full pay一個單位, 可能大約500-600萬既單位
名就落我老婆, 我做擔當人, 這個可以嗎?
我同老婆月入合共6萬左右, 2人手頭現金有150萬左右
想問物業套現既壓力測試過到嗎?

唔該晒
3年唔得呀,送契樓要起碼過左5年先會有部分銀行接受,有啲保守銀行都唔受因為送契樓可能牽涉業權問題,若未能確定業權屬於良好,銀行確實唔會批出按揭貸款~
1.印花稅計合約上嘅成交價,唔係計折實價
2.銀行按揭計折實價,即扣除哂所有優惠嘅價錢
3.按揭年利率通常用loan size分,所以係折實價*按揭成數
4.樓花期少於一年係其中一個條件,不過實際銀行會知該樓盤on list與否,要問翻銀行該樓盤接唔接受按保,所以係視乎樓盤
想問下首置壓測問題,我睇文話雖然佢無壓則,但實際銀行都會做,不過就算唔PASS 都唔會唔批,但亦有話爆到 65 都係會拒批。

想問下呢個CASE,實價600 萬樓
做 85% 借510, 按保加埋落去供

月供20857
人工46.5K(穩定收入公務員), 加左壓測後月入要54496 (用美聯個機計)
想問呢個CASE 係咪一定唔會批到?

再返轉問, 如果上面個CASE 都批到,咁我借90% 540又會唔會批到?

謝謝
我同你調番轉,有層樓出想連租約賣,
唔知你有心水未?
屋企人59 歲
兩個月入夾埋大約80K
想買一千萬樓花做6 按
有冇方法可以做30 年?
小弟讀緊書未有收入
唔該博士
父母兩個都59
我依家供緊2.25%連按保, 就來夠2年
諗住轉按順便甩按保, 但又唔知依家高息左化唔化算
想求教下有冇機會摟倒銀行減小小息
博士,
女朋友月入20k
我月入70k (轉左工半年)
落女朋友名
想買780萬樓做9成
想問下穩唔穩陣
自己㩒下計數機啦
博士你好,
我同我太太想買新盤,大概3,200,000 ,我哋兩個加埋入息每個月38,000 ,想做高成數按揭,咁我地要比5%訂,100日後再比5%,
。我地應該幾時搵銀行做按揭?係未未抽樓前搵定?還是抽中選到樓先?
。同埋想問我地都係hsbc自動轉賬出糧及MPF都係同一間,做按揭時要唔要比糧單或其他入息證明?
。壓力測試方面過唔過到?
。有朋友之前做按揭,職員問佢有無租緊樓,租樓有無影響按揭?
唔好意思,一次太多問題,因為第一次要準備,thx
係咪覆漏左我
博士,來緊會做8成按,但想問如公司以前係分兩間公司出糧,即係20000+20000咁出,但近半年經已轉番做一間公司出,想問hkmc會唔會因為check到我稅單以前係分兩間公司出糧,而影響按揭?因我知按保只計一間公司出糧的
有2個方法比你揀
1: 用收入過壓測:你同老婆月入最多可套舊樓約620萬,舊樓本身有你名,再加老婆做舊樓擔保人。好處當然係可以借多啲、新樓買貴啲,壞處係你同老婆以後都有按揭債係身~(前提係你、媽媽、老婆冇外債係身)
2:用資產審查過壓測:舊樓供完可套樓價最多4成,即400萬,用資產方式可以唔洗落老婆名做借款/擔保,淨係用翻你同媽媽業主名就得,好處係老婆唔洗揹住按揭債係身、吉左個人頭出黎第日借p loan或者周轉會較易、手續和所需文件亦較易,壞處係400+150萬只可full pay最多550萬新樓、而且未計印花稅、得少數銀行先擅長做資產審查~(前提係你同媽媽冇外債係身)
有咩唔明可tg問我
巿價但未係最盡嘅中介回贈有興趣可tg我了解下
巴打,唔同樓有唔同操作。綠白表公居屋會易做好多,但相信你問既係買私樓~

幫你計左做85%借510萬,
連加按借保總共525萬,
壓力測試約64.1%(5.5% 30yrs)
做90%借540萬連加按保總共564萬
壓力測試約68.8% (5.5% 30yrs)

以我經驗,你借85%都好大機會過到,因為部分銀行放寬到65%壓測,更何況你係穩定收入,銀行都會批鬆手啲。而借90%就真係要博喇。始終爆得唔少,而我試過有客係公務員壓測68%都批到,不過真係case by case,建議你坐85%望90%
有需要可以tg 我介紹手鬆銀行。
Thanks Dr. Loan!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞