【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區07

4506 回覆
22 Like 4 Dislike
NY State 附近既State都仆晒街
我懷疑佢地左用支那試劑
Italy almost kick the ball into the net, but finally USA finishes the job.
PCR検査 なぜ早期に拡充されなかった
専門家会議が示した考察によりますと、韓国やシンガポールでは、SARSやMERSの経験を踏まえPCR検査態勢を拡充してきたのに対し、国内ではこうした感染症の患者が多数発生したことはなく、地方衛生研究所の検査体制の拡充を求める声が起こらなかったとしています。

PCR檢查為何不能早期擴充
根據專家會議所顯示的考察資料,韓國跟新加坡因為有SARS(嚴重急性呼吸道症候群)及MERS(中東肺炎)的經驗,有充實PCR檢查相關的能力,相對的(日本)國內沒有這麼多傳染病患者發生的事件,因此請求地方衛生研究機構擴充檢查體制的聲浪就沒有發生過

https://www.ptt.cc/bbs/nCoV2019/M.1588608568.A.E2D.html
CA同TX肯撚定封左牌
有乜可以少過NY咁撚多
原來驗得少過NY幾倍
話撚左 NY 班陷家剷自私,一早應該自我封左關,好似澳洲咁唔可以跨省
係要惹到周圍係
係3.6m,m = 百萬,你打360m就變成3.6億...
班撚屌唔肯戴罩依加仲話要reopen搞邊個
話分兩頭
鬼佬好番都冇出現好似紙袋肺咁
大部份真係 100% recovered
死既真係老人多,好難怪佢地想開番城

你地係香港唔知真正 lockdown 係幾咁痛苦
唔係,講緊初段
每個省應該限制出入其他省
咁先係最快控制既方法
After these Hong Kong people left Hong Kong, then they told the white people that they supported hanging over Hong Kong to China in 1997.

I told the white people to ask these former Hong Kongers this question:
Why do they leave Hong Kong before 1997?
https://twitter.com/cbsnews/status/1257343682929459209?s=21

睇吓留言
嘔撚哂血
我有槍實打死班仆街
之前聽人講附近既State都會去NYC做野
而NYC早係2月美國未封中國個陣就有中國人去左NY播毒
再加上NYC又有農厝新年parade....
Honestly
三月到家下我只係用過三個口罩

唔知點講,我係澳洲冇人用,但大家 social distancing 而家已經疫情完,所以。。。唔識講,人口密集就真係需要既
一早就要封左人既流動
但個位英雄州長唔撚肯可以點,唉
美國朋友話一開波佢已經當係政治 show 咁早,總知侵講 A 佢就講 B
其實好撚多美國人好憎 NY 人
我都聽過好多
但用澳洲做例,已經有八成人康復,冇講過有呢種問題,唔知冇人跟進定鬼佬體魄好
推 ji394xu3: 就算是本國案例也累積不少了 05/04 16:17
→ jump9128: 本土案例感覺持續少量增加2中05/04 16:21
推 zoo1989z: Err 05/04 16:27
推 nightwing: 維持很穩定的 "半千" 增加率 05/04 16:33
推 shadowfan: 感覺沒緩和 05/04 16:36
→ MPSSC: 就要讓移工自行群體免疫阿 05/04 16:46
→ kuma660224: 新加坡大概打算撐到隔離移工篩完 05/04 17:46
→ kuma660224: 就全面復工,不然環境都沒人清理 05/04 17:47
→ kuma660224: 之後搞不好登革熱又爆 05/04 17:47

作者debb0128 (Debbie * 呆比)
看板nCoV2019
標題[新聞] 新加坡+573 本土居民5例確診
時間Mon May 4 15:29:55 2020
https://www.ptt.cc/bbs/nCoV2019/M.1588577397.A.90F.html
NY cannot seal off the border because a lot of people in nearby states have to go to NY to work. Now, NY and nearby states are planning a coordinated re-opening.
If NY does not re-opening, it is meaningless to re-open the other nearby states.
唔洗講
根本兩黨都係冚家剷嚟
共和黨仲on9封牌唔撚比驗又話要die for economy
食屎啦仆街
總有人係唔信口罩有人,你幾時想射埋加拿大個班人
依加美國D州長都有叫佢地帶口罩,幾間連鎖超市都唔比冇罩人士入
到頭來班冇罩撚都要出街戴口罩
一開始佢自己大獲就要自己封啦
NY入最多歐洲番黎既人,都唔撚諗其他人
澳洲夠一日過百班機由 syd 去 mel 密過巴士,但省政府話停止流動唔準入就即時停晒

你諗諗如果一開波佢封左,附近州份冇咁大壓力仲可以幫佢手。。。結果就係佢個 hotzone map 惹晒出附近州份
聯邦政府呢樣做唔到,因為係要州政府落命令 佢唔做可以點
加拿大真係一個謎
佢同澳洲接近既人口比例,大家都封城點解佢仲係 chur 住去
個個都為11月大選做野
No way! They promise to have violence if their State Governor order them to wear face masks. The result is some State Governors have back down.

Some Americans carry an M16 riffle to protest the lockdown. I have posted the picture early today on this post. You can see the guns in my comment.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞