【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區07

4506 回覆
22 Like 4 Dislike
其實香港如果keep住唔比外國人入境多一排應該頂到
不過冇可能啦
Agger 武肺可怕在 佢一開始好似冇乜特別咁 但佢會慢慢拖死你個醫療系統 之後死亡率就會升 到時先醒就已經太遲
佢都60㗎啦
問題係當我深入研究之後
搵到出黎嘅資料同實質數據(唔係估算同模擬)
同想像中差天共地
未必 我估佢應該都幾嚴重 因為佢已經好耐冇公開露面
實質數據唔單止顯示冇拖死,亦唔會拖死醫療系統
反而係因為冇人睇醫生而拖死醫療系統
死亡率亦冇想像中咁高,甚至被誇大左

最起碼係我搵到嘅資料
1x%都唔高 你以為伊波拉病毒50-90% 定天花30% 定rabies virus99% 先算

Btw 麻疹~0.5-1% 流感0.1%已經每年死好多人
纖維化未必 不過肺衰竭就幾乎一定係 所以個件狂暴popo good luck 我諗佢以後連坐低起身都見頭暈
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/99-of-those-who-died-from-virus-had-other-illness-italy-says

呢個係italy
99%? 講緊100倍
講緊死嘅人唔係只係中左個病,係有其他病

美國: https://www.youtube.com/watch?v=g5f_6ltv7oI
假如你有私人醫生,個醫生會上屋驗死因之類,驗完先填死因
但係如果係state,陽性陰性都好全部死因都填"covid"
感染新型肺炎後康復的首相約翰遜,復工後首次出席政府通報疫情的記者會。他說,英國已過了疫情高峰。

日日仲係+4xxx 咁都叫高峰已過
10%咩? 染病率?
的確

美國CA早幾日數據
280900測試 33865感染
12%感染率

CA人口39.5百萬,12%感染率即係4.7百萬人
死亡人數:1227
1227/4700000
死亡率係~0.03

康復:
96%人康復後冇任何健康問題,例:唔需要留院
所以先會問第一個問題
而且要整理資料好曬時間
已經傾緊解封 真係好癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞