【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區07

4506 回覆
22 Like 4 Dislike
又咁講
我係澳洲,三月到今日都係用左三個口罩
有個 6200 放左未開
今日解封,可以兩個人去探朋友了
所以我估真實死亡率大約0.5%-1%左右 一開始港大世衛估1.4% 可能當時未知有好多隱形病人 所以大致差唔多
講事實都唔得 成班沖出黎吠我
比我一個撚到成班收哂皮

連我講緊紐約州係醫療最崩潰都唔知 咁都get錯我意思

仲攞意大利西班牙黎講
試下呢2個地方抽樣驗人吖 肯定死亡率大大減低
呢到交代得咁清楚都唔明 連燈仔幾時學識冷靜客觀分析 個腦覺得武肺好恐怖就唔識轉 人地講fact都屌
Any local cases?
tokyo +165
又上返去
香港今日有confirmed cases
其實上面條友做咩鳩
講真呢個 post 啲巴打個個都分析左好耐一直好和平

Btw 唔係今日黎斷纜呀
https://youtu.be/xX0ozxrZlEQ
希望全非洲最乾淨嘅盧旺達會頂得住
Taiwan:

新冠肺炎今第6天0確診 連19天無本土病例!
唔知開英國定巴基斯坦呢
睇個名都知係引戰狗黎阻住晒睇數字
apple話巴
咁唔驚
冇入過社區
香港人三番四次俾外遊狗害仲唔報仇
報都搵支那先
福克蘭群島 13/13 Recovered
合理
知唔知西班牙個確診數有一日無啦啦由22萬跌返落20萬,今日都仲係21萬,扣走果2萬就係抗體確診數,擱置原因係準確性成疑呀

仲有紐約個情況可以直接代入其他國家?睇下美國人口病床率同意大利西班牙個差距你話紐約30萬確診都未去到意西個情況,係直接假設大家病床數一樣
搵D做到算好既州份去multiple番個數咁我用new jersey 48% positive rate 咁咪仆街死
另外用抗體測試唔似得RT-PCR咁準 抗體測試個false positive 同 false negative rate係可以好高同埋係冇國際標準 所以唔同實驗室用唔同試劑去試都可以唔同結果 所以個結果推論係好大可能唔準

張上淳指出,正因抗體檢驗尚無統一標準,各實驗室以不同檢測方法開發出不同的檢測模式,即便檢體相同,也可能採用病毒不同部位做為抗原進行檢測,導致結果出現差異。其次,抽血時間點也可能是抗體結果差異的主因之一,他解釋,愈接近發病、感染的時間點,檢驗出的抗體可能愈微量,面對同樣微量的抗體,不見得所有檢測方式都檢測得出

另外,唔同意你話咩多人病左唔代表會多人死。依加「咁少」人病都已經可以攪到唔夠呼吸機同唔夠PPE(已經攪到前線要抗議)。再多人D姐係再多D人入院(因為你多個堆唔係100%微/冇病徵)。咁樣醫院既人係更高風險有院內感染(而院內感染係最撚大獲因為可以傳比其他身體弱又留緊醫既病人,咁樣仲會死多2錢重)。
我已經唔計入院之後係要佔用醫療資源,台灣出院中位天數係20日最長80日(台灣採用3陰檢驗)
上面2個講既野我一早知
第2條友講既野根本冇沖突
放長雙眼咁睇
消息指,今日有 2 宗確診個案,都是政府昨日派專機由巴基斯坦接回的滯留港人。

都估倒佢地呢班機實有人中啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞