【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區07

4506 回覆
22 Like 4 Dislike
CLS
英超都傾緊盡快重開
死亡人數係"實際"死亡人數

而且醫療系統唔單止崩潰
反而係因為冇人去睇醫生而令醫院要減人手

而且醫療系統唔單止冇崩潰
反而因為冇人去睇醫生而令醫院要減人手
抵佢地俾人笑no insight no hope no pride only sunset
好似典型食老本廢老
手停口停
冇口罩都要返工咁
全國停曬經濟停擺食曬屎
住院率同重症患者都跌咗好多
你唔明
4%呢個數字係用黎做政治宣傳

我講多一次
280900測試 33865感染 1227死亡
~12%感染率,將感染率放大到成個州
就有4百70萬人感染
死亡人數係唔可以放大,因為呢個係實質數字唔係統計
唔會突然多左140倍人死左唔會冇人知
死亡率係0.03% 唔係4%
個病專殺0生產力廢老
英國求之不得啦
淨係用感染人數對比下醫療capacity就知大撚鑊啦

而且醫療系統唔單止崩潰
反而係因為冇人去睇醫生而令醫院要減人手
33865人感染
1227死亡 大約係4%
死亡人數

這個不是最終
要全部人好返先計到幾多人死

絕對唔係0.03%
你唔明
4%呢個數字係用黎做政治宣傳

我講多一次
280900測試 33865感染 1227死亡
~12%感染率,將感染率放大到成個州
就有4百70萬人感染
死亡人數係唔可以放大,因為呢個係實質數字唔係統計
唔會突然多左140倍人死左唔會冇人知
死亡率係0.03% 唔係4%

280900測試 33865感染 感染率12%,所以你就當全州有12%人感染
其實咁多人感染 會唔會已經好似武漢咁

醫療資源已經到左極限

重症都入唔到 要係屋企等死

照計每個城市都有個極限係到
統計係咁,將數字擴大,原數據越大越準,呢個唔係我個人意見

你唔鍾意ca,可以睇ny
649325測試
256272感染 (39%)
~7.6百萬
19000死亡 (0.1%死亡率)
你咁樣計,香港咪5萬幾人感染?
你下下拎個% 放大個數做乜鳩

個城市不斷運作緊 不斷有新感染新死亡

今時今刻一定無可能760萬人感染左

要計今時今刻死亡率緊係要拎番今時今刻死亡人數去除

ca統計數字
https://data.chhs.ca.gov/dataset/california-covid-19-hospital-data-and-case-statistics

當數據越多,越難加水入去
所以點解trump一直話要test
就係要加大個data
統計學係咁推論
所以要擴大檢測
Sample base越大越準
用睇死亡重症率黎睇呢個病有幾大破壞力係冇意思
破壞力係在於醫療系統崩潰
淨係睇每個國家醫療capacity對比返實際感染人數就知大撚鑊
都唔駛用統計學推論全民有幾多人感染
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞