【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區07

4506 回覆
22 Like 4 Dislike
香港+1
414 new cases and 17 new deaths in Afghanistan
Both are new daily highs

Coronavirus Cases: 6,053
Deaths: 153
Recovered: 745

Worsening.
215 new cases and 16 new deaths in the Philippines

Coronavirus Cases: 12,091
Deaths: 806
Recovered: 2,460

Improving.
Ottoman Empire
1,202 new cases (New daily high) and 15 new deaths in Bangladesh

Coronavirus Cases: 20,065
Deaths: 298
Recovered: 3,882

Worsening.
點解monkeypore 可以驗極都有
檢測率咁低,其實連帶佢咁低確診數都唔多可信,冇乜參考價值...
撚下佢地幾fun
武肺一世唔走 一世慢慢活喺恐懼之下啦
拜登轉左風反支(美國民主黨壓力)
訓左冇睇,歐美呼吸機一街都係未

講都講到悶,黎緊應該係群體感染國互相通關

得返堆暫時受控國15、16開唔開關一開就爆,唔開就不停零星個案沒完沒了
The tests and cases are almost as high as Japan!
Japan: 1,843 tests per 1M population, 127 cases per 1M population
Philippine: 1,732 tests per 1M population, 111 cases per 1M population

新增1宗新型肺炎確診個案 男患者為私人機師曾到英法

本港再多1宗確診個案,患者是43歲的私人飛機師,曾到過英國及法國。

衞生署衞生防護中心傳染病處主任張竹君表示,患者前日因為水上活動弄傷手指要入院,檢出對新型肺炎病毒有抗體。但患者早於4月中由外地回港時,曾因女友屬確診個案要做檢測,但當時的檢測結果屬陰性。

張竹君相信患者屬輸入個案,在外地感染的機會高。她表示,患者曾於3月15日由倫敦回港,期間有與女友見面,翌日轉飛法國後曾發燒2日,但未有看醫生,患者的女友期後在3月24日確診。她說,男患者本月9日時曾到私家醫生做測試,當時已有抗體,但未能肯定是否屬於殘留的病毒。

張竹君表示,男患者在港期間住在東涌藍天海岸,大部分時間留在家中,或到樓下的超市購物,除女友外,沒有與其他人接觸。

醫管局表示,患者現時情況穩定,入院時並沒有病徵,受傷入院時有戴口罩,醫護人員為患者抽取鼻液樣本時,有配帶N95口罩,認為醫護人員不用列為密切接觸者,患者曾到過的醫院骨科,已安排進行清潔。

My question: Is this a local or imported case?
咁係因為日本太少同其他developed country比
根本最後條路就係群體感染 其實美國咁樣放寛措施都等於群體感染
神奈川+16
北海道+10
東京+9
大阪+3
枥木+2
愛媛+2
石川+1
新潟+1
滋賀+1

星期四係東京傳統一星期內最多檢測既一日,但估唔到今日既確診數竟然係3月23日以嚟最少既一日

神奈川呢兩日取代咗東京成為全國疫情最嚴重地區

另外久未有確診個案既新潟同滋賀今日同時破咗功
仲要連講緊醫護既死亡率都唔知
恐懼撚比人話弱智唔係假 沖昏頭腦
香港0.幾都冇啦 又唔講 淨係識用歐美黎打飛機 仲要已經越來越多抗體測試證實實際感染人數遠超確診人數,實際死亡率與原先全球估計的1%差唔多。

成班廢物無腦到去屌全世界啲專家 眼中只有10%
如果呢單野最後last 3-5年
歐美就會變左大贏家
香港就係大輸家

歐美人種大部分感染過 基因更加具抵抗力
過幾百年有新病毒可能人地先生存到
有讀過病學歷史既就知
兒登仔

好恐懼 好恐懼呀
果然冇讀追書

讀返科學哲學起源時代到近代的流行病學先啦傻仔
淨係睇到影子唔願接受現實既囚犯 知識又冇慢慢做恐懼撚啦 真係溝通唔到 2個層次 你地繼續慢慢自hi啦
中左好唔返 纖纖肺 不育 內臟受損 冇晒味覺 10%死亡率 全部都係「事實」係味先! 好撚驚啊
我一世都唔出街了 出街又會比車撞
777六點就出嚟講大話
話監警會報告好持平,好公道

我哋先聲奪人,監警會係冇權起訴警員,報告入面亦冇提及612,721事件入面有任何人需要負責

快d share真實情況比你嘅家人朋友!
721係警黑合作!我要全面調查!

Twitter 國際戰線

Twitter文宣組
戰線台 @twittermansyunzou

Reddit戰線 @reddithk_channel
文宣 @hkstandstrong_promo_int @guardiansofhongkong
https://t.me/twitter4HK

做任務,推任務,整圖

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞