【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區07

4506 回覆
22 Like 4 Dislike
支持俄國死多D人
Turkey D CASE 邊信得過.....
真 death rate係好低
睇下美國紐約就知 只係大把中左招已有抗體既人未驗 估計實際死亡率大約係0.5%
香港都叫有封,但一步步黎咁封而且好多時候都同 依家派口罩一樣時機錯撚晒
外國封城係爆到BOOM BOOM聲先黎封其實已經慢左,所以,封城效用咪大減搞到依家都解決唔到
之前屌9我啲人死左去邊
武肺根本吹撚大晒 避無可避 封城根本多餘
個RATE係低,但睇番數字可能上十萬WO

流感都好上年美國計晒D併發症死亡都死唔到十萬人啦?
簡單啲講 封黎托
中國每年流感都死幾十萬人啦
美國都應該差唔多呢個數

就算多過流感又點 唔好多太多就得
同埋社會主要勞動力唔好死(65歲以下)
80歲以上果啲其實就算冇武肺都好 黎個流感都好易死
總結黎講 封得遲

不過又咁睇,香港咁撚近支那又爆唔起、日本D抗疫政策咁撚慢都唔算話爆得好勁好勁,相信個人衛生習慣影響應該好大
但問題係你今年有武肺 唔等於 會無埋流感阿麻,即係突然死多50%人都幾恐怖啦,講緊係世界上最先進的國家WO
但據美國疾病控制中心(CDC)估計,去年冬天(2019年10月至2020年2月)的流感死亡人數在26,339至52,664之間,最凖確的估計為34,157人。正如特朗普指出的那樣,每年都有很多人死於流感。

其實就算20萬人死 對於3億幾人既美國黎講 係好少
何況死既係老人家 人口老化本身都係個問題黎
美國每年流感死幾萬人。

流感死者通常不是直接死於流感,而是隨之而來的肺炎、糖尿病、心臟病等併發病,中國與外國標準有異,內地很多時不會將之歸為流感致死,故兩地流感死亡數字不能直接比較。

復旦大學公共衛生學院余宏傑曾在醫學期刊發表文章,指以美國標準計算,中國2010年至2015年間,每年平均至少有8.8萬人死於流感,無疑比美國更高。
死人家、長期病患者死啫主要 呢層對社會基乎冇影響

最大影響係武肺傳播力太勁 主要勞動力集體感染、病兩星期 都可以令公司、社會癱瘓

死人根本冇影響 睇死咩人 每日本身都好多人死
死老人家*
半封城起碼係有d限制自由出街之類下嘛?
香港根本冇停過,反而仲好笑,超市仲多左人
好事黎 點解唔引入香港

趁9月前清清班廢老
除左會搞到經濟停頓之外 我想啊
反正我唔怕 仲要香港人口老化全球最嚴重
個個冇得去旅行、仲好多海歸返左黎
依家係講緊無限期封城冇用
唔係話唔洗封
就正如上面巴打所講
封城係為左盡快分流返有毒嘅人同冇毒嘅人去做tracking
唔長時間封城只係有其他因素
同你講嘅吹大左冇關係
其實係應該控制喺醫療可負荷水平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞